Arkivfoto

Polisen varnar – mattbedragare tillbaka i Kungälv

Bedragare som försöker att sälja mattor till äldre har dykt upp igen i Kungälv. Polisen varnar nu för försäljarna som först ringer upp på telefon.

– Målet är att komma hem till äldre och de är väldigt påstridiga, säger Mahlin Engstrand på polisen i Kungälv.

I mars i år hörde en man i Munkegärde av sig till Kungälvs-Posten för att berätta hur han och hans fru blivit utsatta för ett bedrägeriförsök av en man som utgav sig för att vara mattförsäljare.

Läs mer: Varnar för bluffen: ”Hans story var förträfflig”

– Jag tycker jag är vaksam och ändå kunde han övertala mig om att komma in hemma. Hans story var alldeles förträfflig, han berättade så detaljerat att man blev duperad även fast jag var misstänksam, berättade den utsatte mannen för KP då.

Polisen varnade även då för mattbedrägeriet och problemet försvann också en tid. Men nu har polisen gått ut med en ny varning för mattbedrägeriet verkar vara tillbaka i Kungälv sedan ungefär en månad tillbaka. Enligt polisen är det främst äldre person i ytterområden i kommunen som Ytterby, Kareby och Romelanda som drabbats men polisen vet inte hur många det är som blivit utsatta.

– Det har varit alla varianter från telefonsamtal där det inte blir något mer till att någon försökt komma hem till dem för att sälja. Även nästa steg där någon anmält att de blivit utsatt för bedrägerier och antingen inte fått någon matta eller betalat överpris, säger Engstrand.

Tillvägagångssättet är precis som förra gången att en person ringer och hänvisar till kända mattbutiker som hen säger sig representera. De tilltalar personen de ringer vid namn och erbjuder personen att köpa mattor billigt eller andra specialerbjudande.

– Målet är att komma hem och visa de här mattorna. Det har också skett trots att personen sagt att de inte är välkomna. De är väldigt påstridiga, säger hon.

I mars fanns det uppgifter om att bedragare också försökte ta sig in i bostäderna hos dem de besökte för att stjäla, men det verkar inte vara aktuellt den här gången.

– Nej, det finns inga uppslag om att det varit så nu utan det handlar om förlust i pengatransaktioner.

Liknande bedrägeri har förekommit på flera platser i landet, men det är oklart om de hör ihop eller inte och polisen har i nuläget få uppslag i spaningen efter den eller de som kan ligga bakom brotten. Polisen vill därför att de som blivit utsatta ska anmäla detta till polisen.

– Det gäller även om man lyckats avvisa personen. Det hjälper oss att förstå vidden av problemet. Det är också välkommet om man har iakttagelser kring fordon, om de säger något namn, vad det talar för språk och så kan hjälpa oss få grepp om det handlar om samma eller flera personer, säger Mahlin Engstrand.

Hur ska man göra för att skydda sig mot bedragarna?

– Man ska avvisa försöken på alla sätt som går. Säga att de inte är välkomna och att man inte är intresserad och absolut inte bjuda in dem. Öppna inte dörren om de kommer hem. Är man orolig för att de ska dyka upp efter ett samtal kan man också bjuda in någon annan att vara med hemma och påtala för personen som ringer att man inte är ensam oavsett om man är det eller inte, säger hon och fortsätter:

– Allra helst ska man inte svara i telefonen om man inte vet vem det är som ringer. I de fallen vi känner till har personen ringt från skyddat nummer.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar