En cyklist blev påkörd i Kållered under tisdagskvällen. Foto: Daniel Breece

Polisen: Så säger lagen om vägcykling

Får man verkligen cykla på vägen i stället för på cykelbanan? Enligt trafikpolisen är svaret enkelt.

I förra veckan berättade Mölndals-Posten om cyklisten Carl Bylund som under träning blev påkörd på Gamla Riksvägen i Kållered. Enligt hans och flera vittnens uppgifter ska en bilist ha blivit arg över cykelgruppens körning på vägen och med berått mod ha kört på Carl Bylund.

– Jag kommer att bära med mig den här känslan länge, att någon var ute efter att skada mig, säger han, berättade Carl Bylund på onsdagen.

Cyklisten får välja

På Mölndals-Postens Facebook-sida har artikeln och händelsen debatterats intensivt. De allra flesta fördömer påkörningen men många ställer sig också frågan om Carl Bylund och hans cykelkompisar över huvud taget borde ha befunnit sig på vägen. Detta eftersom det på den aktuella vägsträckan finns en cykelbana alldeles intill.

För Anders Jansson på polisens trafikenhet i Göteborg är diskussionen inte särskilt komplicerad.

– En cykel får vara på vägen. Cyklisten har rätt att välja det som är lämpligast. Är man en tävlingscyklist eller är ute och tränar så går det ju ofta ganska fort, och då är det oftast bättre att man befinner sig på vägen i stället för på en gång- och cykelbana, säger Anders Jansson.

Utrymme för tolkning

På Transportstyrelsens hemsida anges om cyklister att ”om det finns en cykelbana så ska du normalt använda den”. Men begreppet ”normalt” lämnar ett utrymme för tolkning och enligt Anders Jansson är det upp till cyklisten att bestämma om omständigheterna gör att det är lämpligare att köra bland bilarna.

– Att man kör i hög hastighet kan vara en sådan omständighet, säger han.

Händer det att ni bötfäller en cyklist som cyklar på vägen i stället för på en cykelbana?

– Nej, säger Anders Jansson.

Hans egen reflektion – som inte bygger på händelsen i Kållered utan är mer generell – är att det ofta finns en ovänskap i trafiken mellan cyklister och bilister.

– Cyklister som grupp har kanske inte alltid den bästa regelefterlevnaden. Många bilister retar sig på det, men sedan finns det också många cyklister som tycker att bilister visar alldeles för dålig hänsyn.

Fredrik Hofflander

Relaterade artiklar
Fler artiklar