Polisen: Bilbränderna var en missnöjesaktion

Under natten mot onsdag brann två bilar vid Kastalakyrkan i Komarken. Polisen i Kungälv har sin bild klar över varför det brann. 

Teodor Smedius, chef över polisområdet Kungälv/Ale, säger att polisen ser en direkt koppling mellan nattens bilbränder och att föreningen Förenade ungdomars fått sitt hyreskontrakt för lokalen i Komarken uppsagt. 

– Vår bild och analys är att det finns en direkt koppling, att det är en gruppering i Komarken som inte är nöjda med att man sagt upp avtalet. Man försöker sätta påtryckningar på kommun och polis att skaffa fram en ny lokal och det är allvarligt. 

Läs mer: Ungdomsgäng tände eld på bilar

– Det är helt oacceptabelt att man tar till odemokratiska och våldsamma metoder för att påverka, säger Teodor Smedius.

Polischefen säger också att händelsen är prioriterad och att man nu jobbar intensivt med ärendet. 

– Det är viktigt att vi går ut med vår bild över varför det händer. Sedan kommer vi öka vår närvaro i Komarken framöver. Framförallt kommer vi lägga ner alla resurser vi kan för att lagföra de skyldiga. Det här är en mycket allvarlig händelse. 

”Polisen snackar skit”

Aydin Akgun, talesperson för den muslimska föreningen Förenade ungdomar, tycker att Smedius uttalande är skitsnack.

– Han vet inte vad han pratar om. Polisen snackar skit. Det har ingenting med föreningen att göra. Ingen av mina medlemmar eller någon från föreningen har gjort detta. Det är skandal att polisen kan säga så. 

Läs mer: Förenade ungdomar förlorar lokalen

Aydin säger att konflikten mellan dem och Kungälvsbostäder inte har något med bilbränder att göra.

– Vi i vår förening siktar vi mot att bygga Komarken, inte förstöra. Detta har inget med oss att göra. 

Avgående chefen för Trygga ungdomsmiljöer i Kungälv Thomas Hermansson tycker inte att det är mer oroligt än vanligt i Komarken men att man får fundera när allvarliga incidenter som detta sker. 

– Det är klart att man måste fundera över varför det händer saker så tätt. Branden i natt och branden i Storkebo. Men när det händer så är det vårt jobb att vi ska fånga upp ungdomar som känner oro över vad som händer i deras område. Det är vårt jobb att försöka hantera det. 

Upplever du att det varit unga som varit oroliga mer på senaste tiden?

– Inte i någon extrem utsträckning att ungdomar varit oroliga. Det är inte så att jag skulle slå på stora trumman och säga det nej.

Linus Annlöv

redaktion@kungalvsposten.se