Per Krebbs bytte efternamn till Nattvide som vuxen. Han omkom under sin tjänst som polis, 43 år gammal. Foto: Stina Hylén

Per från Kungälv förolyckades i tjänsten

Den 43-åriga polis som blev ihjälkörd under en rånarjakt i Göteborg i söndags var Per Krebbs från Kungälv. – Rättvisa var väldigt viktigt för honom, berättar hans mamma Hildegard.

Det var under en arbetsdag i söndags som Per och hans kollega fick larm om ett rån på Kaggeledstorget. De tog upp jakten på de misstänkta rånarna, som lämnade sin bil och fortsatte till fots över E20 vid Ånäsmotet. Per följde efter och blev påkörd.

Hildegard Krebbs fick reda på det inträffade genom att två poliser kom hem till henne. De bad henne hämta sin man och sätta sig.

– De sa att Per hade gått bort men jag trodde inte på dem utan tänkte att de tagit fel identitetshandlingar. En person som lever och är så frisk … det gick inte att förstå.

Hemma på gården vajar flaggan på halvstång. Hildegard ställer fram ett foto på sin älskade son. Hon beskriver honom som en väldigt öppen och glad person, hjälpsam och med massa åsikter. Att leva sunt var viktigt för honom, han rökte eller drack inte och var en aktiv simmare, som tog många medaljer.

– Som liten pojke började han i Kungälvs simklubb.

Hildegard Krebbs och hennes man flyttade till Kungälv 1967, de två sönerna föddes 1973 och 1976. Per som storebror.

– Han gick här på dagis, skola i Kärna och Ytterby och sedan på Kongahällagymnasiet.

Polisyrket var rätt

Per utbildade sig först till lärare och jobbade ett tag på en skola, men kände att det inte var hans sak, beskriver Hildegard. Därför sökte han till polishögskolan i Stockholm.

– Han bodde där i en liten etta men när han var färdig ville han komma tillbaka hit. Det var viktigt för honom med sammanhållningen i familjen.

Per ville bo nära sin bror med tanke på att deras barn, kusinerna, skulle kunna träffas ofta. Pers barn är nu 6 och 9 år.

Per fick först en tjänst som polis på Hisingen och avancerade där till gruppchef. Sedan flyttade han över till polishuset på Heden. Han ville jobba i yttre tjänst.

– Kontorsjobb var inte hans grej, han ville vara med därute.

Det hände att Hildegard diskuterade polisyrket med sin son. En gång, när han skadat armen på jobbet, frågade hon honom om det var nödvändigt.

– Jag är polis, det är min plikt och då ger jag allt svarade han.

Stolt över familjen

Hildegard önskar att hon talat om för sin son än mer ofta hur mycket hon uppskattade hans omtanke och respekt. Hon vet att han å sin sida kände stolthet över sina föräldrar.

– Per var stolt över sin pappa som var ingenjör och stolt över mig för att jag fixade livet. Han sa att jag var hans stora förebild.

Stina Hylén

Relaterade artiklar
Fler artiklar