”Pedda” sjöng och spelade gitarr

PRO Kungälv Nu går det fortare och fortare med att dagarna blir längre, underbart att ljuset återvänder nu fattas det bara att solen ville titta fram lite mer så att vi kan njuta av att vi fått längre dagar. Idag gick den önskan inte i uppfyllelse för idag var det mulet, blåsigt och råkallt.

Trots detta blev vi runt 90 personer som slog sig ner runt borden i stora salen säkert på grund av att vi idag skulle få besök av en duktig sångare och gitarrist nämligen Leif Pedersen från Kungälv med artistnamnet ”Pedda”.

Berndt hälsade honom varmt välkommen till oss och vi fyllde på med värmande applåder.

Han startade upp med att sjunga ”Inbjudan till Bohuslän” . Han framförde alla verserna så det bildade ju en härlig historia om Bohuslän.

Pedda berättade att han bott på Hönö och där träffat Thomas Utbult som blivit hans mentor och hjälpt honom enormt med sitt gitarrspelande. Pedda är numera själv lärare på Nordiska Folkhögskolan.

Han visade genom att spela ett härligt gitarrstycke som Bo Setterlind satte text till ”Du är den ende” att han är en jätteduktig gitarrist. Underbart!

Nu blev det ett antal melodier av Arne i Bora en härlig man som bodde på Öckerö och skrev lite udda texter till andras melodier. Vi fick lyssna till ”Feskarpojken” och ”Idevisan”. En av Arnes mest kända melodier måste ju också till, nämligen ”Ella på Kneppla”.

Pedda hade även ett antal härliga historier på lager och han deklamerade även en finstämd dikt på bygdemål mellan varven.

Han visade även prov på eget komponerande genom att spela ett underbart gitarrsolo. Melodin som han komponerat för inte så länge sedan hade han döpt till ”Världens barn”.

Nu blev det dags att förflytta sig till Irland och ett stycke som man sjunger på Irländska pubar när man kanske tar sig ett glas whisky. En typiskt Irländsk sång i snabbt tempo.

Nu bytte han instrument och tog fram sin banjo och framförde ett par Irländska Folkdanser, Reel . Det var svårt att sitta still vi har ju kanske alla sett Irländska folkdansare på TV när dom framför sina folkdanser med snabbt fotarbete.

Pedda ville med detta tacka för sig men vi ville gärna höra lite till så det blev ett ex. nummer med gitarren nämligen ”Fritiof och Carmencita” av Evert Taube.

Berndt tackade honom varmt och han fick stående ovationer från oss alla. Ett alltigenom underbart program från en härlig musikant.

På detta smakade kaffet och smörgåsen härligt. Haga-Lennart hade smugit in på scenen, han skulle ju spela till dansen idag så vi andra tog farväl för idag och tog oss hem i det mulna och blåsiga vädret.

Lisbeth Marianne Samuelsson