Parkeringskaos vid Svarte Mosse i helgen

Vid Svarte Mosse delade polisen ut flera parkeringsböter under söndagen, innan de fick rycka in för att hjälpa bilisterna ta sig ut ur kaoset som skapats.

Helgens väder lockade många ut i naturen och kylan som rått några dagar har gjort att sjöarna fryst. Trots att experter i fredags gick ut och varnade för att ge sig ut på isarna, framför allt i Göteborgsområdet, var det precis vad många gjorde.

Eftersom isbanan vid Skarpe Nord inte var öppen sökte sig många till Svarte Mosse. Sjön fylldes med skridskoåkare och vägen dit fylldes med bilar.

– Det blev lite kaos där uppe. Det var massor av människor och bilarna var parkerade högt och lågt, säger Lars Berntsson, förundersökningsledare på polisen i Kungälv.

En patrull som åkte dit delade ut flera parkeringsböter innan de blev för upptagna med att dirigera om trafiken.

Bilar blockerade räddningsvägen

– Det blev enfiligt och allmänheten löste inte det själva. Dessutom hade bilar blockerat räddningsvägen upp mot mossen.

Som tur var behövde räddningstjänsten aldrig rycka ut till Fontin, och Mats Hansson, insatsledare på Bohus Räddningstjänstförbund, säger att de inte haft några larm om att någon gått genom isen under helgen.

Att bilar parkerar så att de kan stå i vägen är tyvärr ett välkänt bekymmer.

– Det är ju ett allmänt problem när det blir mycket människor någonstans, och det blir väldigt tokigt om det händer något. Vi har stora fordon och vi måste kunna komma fram.

”Inte rådigt att vara på isen”

Räddningstjänsten gör aldrig några iskollar eller bedömningar om huruvida isarna är säkra, utan Mats Hansson hänvisar till Friluftsfrämjandet. Men han säger att vädret som kommer i veckan är lurigt.

– Vi har inget förbud, men man måste tänka sig för. Det kommer börja blåsa och bli mildväder, så det är inte rådigt att vara ute på isen. Är det bara 20 centimeter djupt är det väl ingen fara, men det är lätt att åka ut för långt.

De som ändå ger sig ut på isen ska tänka på att ha rätt utrustning, som ispik, isdubbar, räddningslina och kanske ett ombyte.

– Det är grundläggande isvett, säger Mats Hansson.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@kungalvsposten.se