P-avgift införs på flera platser i centrum

Det kommer inte längre gå att parkera gratis vid Kungälvsparken och Kvarnkullen. I december blir de p-platserna avgiftsbelagda. Dessutom höjs parkeringsavgifterna i Kungälv och Ytterby.

Under torsdagens kommunfullmäktigemöte togs beslutet att godkänna förslaget som kommunstyrelsen sa ja till före sommaren. Förslaget innebär en ändring av parkeringsavgifter för boende- och besöksparkering i Kungälv och Ytterby.

Beslutet innebär att besöksparkeringen Kvarnkullen, som just nu byggs ut, och Kungälvsparken kommer att avgiftsbeläggas.

Parkeringarna används främst i nuläget av elever och skolpersonal på både Mimers hus och Thorildskolan, personal på Kungälvs sjukhus och i framtiden kommer de även nyttjas av resande till och från nya resecentrum. Det fick Björn Saletti(V) att reagera.

– Vi bygger ett resecentrum där vi förväntar oss att folk ska kunna pendla. Ska vi främja kollektivtrafiken måste vi även se över parkeringarna. Vi måste ha ställen där vi kan ställa bilen utan att betala massa pengar, sa han under kommunfullmäktiges möte.

Björn Saletti menar att frågan om att avgiftsbelägga Kvarnkullen kommer få negativ effekt på resandet från centrum.

– Även om man skulle sänka kollektivtrafiktaxan vid Kungälvsmotet för att få fler att åka därifrån kommer folk ändå ta bilen till Eriksdal och åka därifrån eftersom parkeringen kostar vid nya resecentrumet.

En annan politiker som hade synpunkter på förslaget var Ove Wiktorsson från Centerpartiet som valde att inte delta i beslutet.

Det är ett uppdrag till förvaltningen att dra in 500 000 kronor till kommunkassan. Det är grunden i ärendet. Centerpartiet avstår därför från att delta eftersom Miguel Odhner (S) vill göra slut på pengarna genom gratis uteserveringar, sa han.

Enligt tjänsteskrivelsen är principen att parkerade bilar ska bära kostnaderna för anläggande och skötsel av nya parkeringsanläggningar. Därför behöver man höja intäkterna med en halv miljon per år. Det gör man genom höjda tim- och dygnsavgifter samt en höjning av månads- och boendebiljetter från 250 kronor i månaden till 400. De nya parkeringsavgifterna kommer gälla från och med den första december i år.

Det kommer även bli nya parkeringsavgifter- och tider vid Skomakaren, Rhodin, Triogata, Mimers hus och Selma Lagerlöfs gata från den 15 september i år.

Frida Ekborg

Relaterade artiklar
Fler artiklar