Annelie Utter har numera tre små ankungar hemma på sin gård i Tjuvkil. Knatte, Fnatte och Tjatte heter trion. Foto: Gert Holmér.

Överlevande ankungarna har fått ett hem i Tjuvkil

Över 30 små nykläckta ankungar hittades döda i Kungsbacka i förra veckan. Men ett par stycken var vid liv och de tre små dunbollarna Knatte, Fnatte och Tjatte har nu fått ett nytt hem i Tjuvkil hemma hos djurälskaren Annelie Utter.

Flera medier rapporterade i förra veckan om att ett 30-tal små ankungar hittades döda vid Kungsbackaån efter att någon dumpat ungarna där. Fem av ungarna levde dock fortfarande när de hittades och de fick snabbt ett nytt hem hemma hos djurvännen och naturfotografen Annelie Utter i Tjuvkil.

Det var en väninna som ringde Annelie och frågade kring de överlevande ankungarna, eftersom Annelie själv har ankor hemma på gården. Annelie tvekade inte en sekund att ta emot de små värnlösa varelserna och snart var de installerade på hennes gård.

Men nykläckta ankungar utan mamma kräver mycket tillsyn och Anneli har fått ställa klockan var fjärde timma på natten för att se till småttingarna. Det är nästan som att vara småbarnsförälder igen.

– Jag har bytt vatten i flaskorna, ger dom mat och så bajsar de så mycket så istället för att byta blöjor har jag fått byta handduk, berättar hon.

När de fem överlevande ankungarna hittades var de angripna av blodiglar och två var i så dåligt skick att de dog bara någon dag därefter. Men de andra tre, som hon passande nog döpt till Knatte, Fnatte och Tjatte, har piggat på sig bra.

– Nykläckta ankungar måste ha mycket värme, de kan ha uppemot 35 grader när de är nykläckta men min värmelampa var hos mina föräldrar i Lindome. Så jag har lagt varmvattensflaskor med en raggsockor på som de har i sin närhet, säger Annelie.

Ankungarna äter startfoder anpassat för ankor men även majs, tomat och gurka som körs i en mixer. Även fintklippt gräs och sallad faller Knatte, Fnatte och Tjatte i smaken. Just nu är Anneli på resan i Sydafrika och under tiden får de nya familjemedlemmarna bo hemma hos Annelies föräldrar i Lindome.

Historien om de tre övergivna och nyfödda ankungarna fick ett gott slut men Annelie Utter funderar mycket på vad som egentligen hände med det 30-tal ungar som hittades döda samtidigt.

– Jag förstår ingenting, det är en stor fråga vad som hänt. Jag vill gärna tro att det var en olyckshändelse, jag vill inte tro att någon är så elak. Kanske var det någon som tyckte att det skulle vara kul med ankor i Kungsbackaån men små ankungar kan inte flyta och behöver värme. Det är bara jättetragiskt, säger Annelie Utter.

Emma Hellström

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar