Oro för svineri under cruisingen

På lördag går Kungälvsborna man ur huse för att se på gamla amerikanare. Trygga ungdomsmiljöers chef Thomas Hermansson laddar nu inför cruisingen, som vid sidan av folkfesten också brukar innebära en hel del fylla och stök.

Hur ser beredskapen ut?

– Vi kommer att organisera oss tillsammans med polisen och socialtjänsten. Vi mobiliserar eftersom det här är en kväll som av tradition har fört med sig mycket fylla och oroligheter i ungdomsleden, som en svans till arrangemanget.

Din egen känsla inför cruisingen?

– Utifrån mitt uppdrag känner jag en stor oro. Det här är en kväll där många ungdomar gör sin alkoholdebut och där många vuxna i stor utsträckning inte föregår med gott exempel. En kväll där det svinas ner runt McDonald´s och på Eriksdal, en kväll där jag får samtal från boende som tycker det är jobbigt med ungdomar som dräller och kissar i deras trädgårdar. Utifrån mitt uppdrag kan jag aldrig vara positiv till det som arrangemanget för med sig.

Är du fortfarande kritisk till att cruisingen krockar med Göteborgsvarvet?

– Absolut. Så länge det är så här har vi inte de bästa möjliga förutsättningarna att möta behoven. Vi har ett jättebra samarbete med polisen, men det är klart att det hade varit toppen att slippa konkurrera med andra stora evenemang om resurserna.

Vad bör föräldrar tänka på, enligt dig?

– Det är jätteviktigt att prata med barnen och vara tydlig kring det här med alkohol. Visa att man är orolig för dem och att man sätter upp regler och gränser.

Går det att få kontakt med er under cruisingkvällen?

– Alla är välkomna att ringa till vår fälttelefon: 0702-31 98 45. Efter cruisingen nås vi på den under sommarens alla kvällar. Fram till 01.00 kommer vi att ha fältare ute vilket vi är stolta över.

Katarina Berg

0303-20 68 28

Relaterade artiklar
Fler artiklar