Nybörjare, veteran – och mästare

Han är en av Kungälvs färskaste svenska mästare i friidrott. Och en av de äldsta.

Romelandabon och KAIK:aren Bengt Olssons friidrottskarriär inleddes i pensionsåldern.

– Jag har inte hållit på med friidrott förrän nu. Min kusin Kurt Olsson i Ytterby frågade mig 2006 om jag inte kunde träna friidrott med honom. Jag svarade: Hinner inte, jag jobbar så mycket. Men när jag är pensionär ska jag vara med. 2015 hade mitt arbetsliv sackat och jag började löpträna regelbundet, tre gånger i veckan, berättar 68-åringen Bengt Olsson, som tävlar för Kongahälla.

Nu tränar han sex dagar i veckan, med löpning, teknikträning och gym. Skogen hemma i Romelanda, Friidrottens hus i Göteborg, Friskis och Svettis, Mimershallens löpgångar och Kongevi är de vanligaste träningsarenorna.

Läs också: ”Det blir ett gift med tiden”

Sonen löptränare

Sonen Peter lägger upp löpträningen, fast löparsteget har funnits med länge, kanske redan som fotbollsspelare i Lödöse i ungdomen, och hållits i gång med regelbundna joggingturer och 15 Göteborgsvarv.

– När jag spelade fotboll var min styrka de första tio meterna. 2016 skulle jag ha gjort 158 löppass. Jag gjorde 151. Är frisk och träningsvillig, även när det regnar. Är det snö skiter jag i det och kryper in till löpbandet.

Redan första året som veteranidrottare ställde han upp i SM, klassen mellan 65 och 69 år. Det blev succé direkt.

– Det var veteran-SM i Uddevalla och hade knappt tränat medeldistanslöpning. Jag ställde upp på 800 och 1 500 meter. Jag lyckades komma trea på 800 meter, tiden 2,53,90, och fyra på 1 500 meter.

Fyra SM-deltagare

Senare slog han sig på femkamp, med löpning 200 och 1 500 meter, diskus, spjut och längdhopp. Katrin Klaup hjälper till med längdhoppet. Kusin Kurt finns också med i bakgrunden. I augusti ställde han upp i veteranernas femkamp vid SM i Säter.

– Det var fyra deltagare. Jag vann längdhoppet på 4,06, den ende gubben över fyra meter. I spjut kom jag sist, på 23 meter. På 200 meter, jag var inte van vid startblock, låg jag trea på upploppet, men lyckades klämma mig förbi och vann på 32,14. I diskus fick jag bra snurr i sista kastet, 23,50 meter, och lyckades bli tvåa. Jag ledde tävlingen inför 1 500 meter och de bakom hade chansen att springa förbi. En av deltagarna insåg att han inte skulle vinna och vrålrusade på första varvet och jag hängde på. Sedan gick han av och jag höll täten och vann. Det var 18 sekunder till tvåan, berättar Bengt Olsson, som inte var särskilt trött, trots öppningstempot.

Blev du överraskad av guldet?

– Ja, jag har aldrig varit med i en femkampstävling innan. Jag hoppade längd senast som 17-åring. Spjut och diskus har jag aldrig kastat, men jag fick två lektioner av Ulf Björklund. 200 meter hade jag sprungit en gång i nordiska mästerskapen 2016 och blev femma.

Hur är konkurrensen?

– I Sverige finns 270 000 män i åldern 65-69 år och alla är välkomna …

Ganska många veterantävlande har inte varit aktiva friidrottare i ungdomen.

Läs också: ”Man har själv ansvar för att hålla sig pigg”

Mår bra av träning

– Mattias Sunneborn var med i SM i klassen 45 år. De aktiva håller på till den åldern, sedan kommer vi nya och fyller på – det är min egen teori.

Vad driver dig att fortsätta?

– Jag mår jävligt bra av det, sover bra och väger 64 kilo. Jag tog blodtrycksmedicin tidigare, det har jag slutat med nu på läkarens inrådan. Kroppen mår bra, jag kan äta mycket för det behövs mycket energi. Och jag gillar gemenskapen i Friidrottens hus, där flera klubbar är med.

– Jag försöker springa ikapp min förlorade ungdom. Jag har skymtat den runt ett gathörn.

Nästa veckan är Bengt Olsson med i inomhus-SM i Borås. Där ska han ställa upp i längdhopp på fredagen. När löpgrenarna går på helgen är han bortrest.

Vad har du mer för mål 2017?

– Att försvara mitt guld på SM i Ludvika. Gunde Svan sa att man kan inte kallas sig mästare förrän man vunnit samma tävling två gånger. Så jag ska försöka. Inför femkampen ska jag vara med i EM och individuella SM i Karlskrona för att känna min förmåga mot de som är specialiserade i de här grenarna.

– Siktet är sedan inställt på VM i Malaga 2018. Då är jag yngst i klassen, 70-75 år.

Niklas Ohlson

0303–20 68 22

niklas.ohlson@kungalvsposten.se