Utefter Västra gatan finns många historier att berätta.
Utefter Västra gatan finns många historier att berätta.

Nya turer berättar Koöns och Iskällans historia

I helgen startar guidesäsongen med en vandring i Marstrand. Därefter arrangeras guidade turer på olika platser i Kungälv nästan varje vecka fram till september.
– Årets program innehåller flera nyheter, berättar guiden Eva Lagerman.

ANNONS

Visste du att Jorsalagatan fått sitt namn från Sigurd Jorsalafarare, en kung som satte av mot Jerusalem (Jorsala) 1107? När han återvände hem fyra år senare hade han med sig en flisa av Kristi kors och den blev kvar i Kungälv till dess att staden plundrades av venderna år 1135.

Och visste du att Blankas gata är döpt efter Blanche av Namur som gifte sig på Bohus fästning 1335, med den svenske kungen Magnus Eriksson? Hon kom från Belgien och här uppe i norr kallades hon Blanka.

När föreningen Bohusläns guider drar i gång sommarens publika arrangemang i Kungälv finns två nya turer på programmet. Den ena berättar historien bakom gatunamnen i Iskällan. Området är byggt så sent som på 70-talet men många av gatorna har fått namn från Kungälvs färgrika historia.

ANNONS

– Det andra nytillskottet i programmet är en kulturvandring i litteraturens och konstens fotspår, säger Elisabeth Bülow. Det är en spännande tur. Kungälvs litteraturhistoria innehåller mycket mer än bara Selma Lagerlöf.

25 turer i programmet

Elisabeth och Eva har mött upp för att berätta om det välspäckade program med guidade turer som Bohusläns guider erbjuder. Utöver de båda nya turerna blir det också repris på en lång rad favoriter från tidigare år, bland annat Västra gatan och dess trädgårdar och Mäktiga och märkliga kvinnor som levt i Kungälv. Under sommaren arrangerar föreningen 17 publika turer i Kungälv och åtta på Marstrandsön. De har också arbetat fram en tur som ännu inte står med i programmet – en tur som berättar Koöns historia.

– Den handlar framför allt om Arvidsvik, skeppsvarvet och badanläggningen, berättar Elisabeth. Men utsikten över Marstrand är ju god så turen innehåller även en del Marstrandshistoria.

Turen på Koön kom till för att föreningen ofta får i uppdrag att guida på företagsevent på havshotellet, men ska de ta färjan till Marstrand blir det inte mycket tid över att guida på.

Samlar fakta

Att skriva ihop en guidad tur är inte gjort i en handvändning och det ligger mycket arbete bakom. Vissa fakta finns att hitta i historieböcker, men det händer också att guiderna behöver leta på nätet, i arkiv eller höra sig för med folk som bott på platsen.

– Vi har välfyllda bokhyllor och vi läser Kungälvsposten flitigt, berättar Eva Lagerman. När det står något vi kan ha nytta av klipper vi ur och sparar det.

Elisabeth Bülow och Eva Lagerman har båda guidat i Kungälv sedan nittiotalet och de kan sin Kungälvshistoria.

– Men man blir aldrig fullärd, säger Eva Lagerman. Och jag läser alltid på innan jag ska ha en guidning. Marstrandsturen har jag nog gjort femtio gånger men jag kommer ändå repetera innan det är dags på söndag.

Intresset är alltid stort och vandringarna brukar locka både Kungälvsbor och utsocknes. Tidigare var medelåldern ganska hög, men under pandemin var utbudet av aktiviteter mycket mindre och då hittade en ny publik till de guidade vandringarna.

– Det är förstås roligt att historia väcker intresse, säger Elisabeth. En guidad tur ger en helt annan upplevelse än att bara läsa på en skylt.

Bohusläns guider

Bohusläns guider är en ideell förening med ett fyrtiotal medlemmar. Fem av dem är verksamma i Kungälv. Föreningens guider är auktoriserade och de arrangerar guidade turer på flera platser i Bohuslän.

ANNONS