Arkivbild

Nya parkeringsavgifter från och med i dag

I dag införs Kungälvs nya parkeringsreform. Månadspriset höjs och fri halvtimmesparkering införs längs handelsstråken. Inom en snar framtid ska det även bli lättare att hitta parkering, tack vare digitala skyltar.

Som Kungälvs-Posten tidigare skrivit om kommer boendeparkeringstillstånden plockas bort och ersättas med ett enhetligt system med månadskort för alla som behöver månadsparkera. Samtidigt höjs dessa från 250 till 400 kronor, med syftet att parkörerna ska bära kostnaderna för parkeringsinvesteringar.

– För att förenkla för kunderna och göra det mer rationellt vill vi ha ett enhetligt pris, säger Martin Hollertz, gatu- och parkchef i Kungälvs kommun.

Även timtaxan kommer bli mer enhetlig, men inga större förändringar sker med beloppen. Dygnsparkering höjs från 30 till 50 kronor.

Nytt är också att avgiftsfri 30 minuters parkering införs längs Strandgatan, Ytterbyvägen, Nedre Fontinvägen, Uddevallavägen samt Kongahällagatan, med tanken att människor ska hinna göra ärenden.

– För övrigt kan man nämna att tre timmars-parkeringen till kunder för centrumhandel vid Liljedal kommer att vara kvar, med p-skiva.

Beroende på hur långt man har lust att åka finns det avgiftsfria parkeringar i Kungälv stad, men inte i centrum. Att det inte blir gratis parkering nära resecentrum beror på risken att boende då parkerar på platser avsedda för pendlare.

På bordet nu ligger att upphandla ett digitalt vägvisningssystem som ska minska söktrafiken i Kungälv. Inledningsvis kommer det bara finnas i Kongahällaområdet, där stora skyltar kommer möta trafikanter och tala om hur många platser som finns tillgängliga var.

– Ambitionen är att ha det färdigt när vi inviger p-husen, alltså under 2018, säger Martin Hollertz.

Informationssystemet kommer dels underlätta för bilister och dels för kommunen som kan följa trafikströmmarna och få underlag kring om det behövs fler parkeringar eller inte. Nu till exempel håller de på att skissa på ett koncept tillsammans med Västtrafik, som går ut på att pendlare ska kunna köpa kollektivtrafikkort och parkering i ett paket, vilket bygger på att det finns information om flödena.

Stina Hylén

Relaterade artiklar
Fler artiklar