Håkan Lundgren är förbundschef för Bohus räddningstjänstförbund, som har sitt säte i Kungälv. Arkivfoto.

Nu ska räddningstjänsten styras från storstaden

Just nu pågår ett arbete som kallas Gränslös räddningstjänst som handlar om att räddningstjänsten ska bli mer effektiv vid stora insatser. Räddningstjänsten i Kungälv är en del av projektet. 

Det handlar rent konkret om att räddningstjänstförbunden runt Göteborg ska köpa in sig på Göteborgs ledningscentral, som ska ska styra hur resurserna fördelas i samband med larm om olyckor och bränder. Dessutom ska räddningstjänsterna kunna använda varandras personal vid behov. Bohus räddningstjänstförbund, som innefattar Kungälv och Ale kommun, är ett av förbunden ska gå in i samarbetet. 

Idag är det SOS Alarm som larmar ut till den lokala räddningstjänsten. Därefter är det upp till den lokala räddningstjänsten att bedöma om de behöver hjälp av exempelvis Stenungsund eller andra kollegor i området. När Göteborgs ledningscentral tar över är det deras personal som gör den bedömningen direkt. 

Håkan Lundgren är förbundschef på Bohus räddningstjänstförbund och han ser positivt på samarbetet. 

– Det är en fördel med sakkunnig personal, brandfolk, vid ledningscentralen som våra befäl kan prata tillbaka med och som fungerar som ett bakre stöd, säger Håkan Lundgren. 

Det stödet kan handla om att staben på ledningscentralen tar kontakt med polis, hjälper till att spärra av vägar och gå ut med pressinformation. Det arbetet görs redan idag, men ofta av personal ute på brandplatsen. 

Tanken är att den nya organisationen ska bli mer effektiv och spara tid när resurserna kan användas över gränserna. 

– Om det är en jättestor skogsbrand så kommer det skickas ut jättemycket resurser med en gång, vi behöver inte avvakta och vänta utan ledningscentralen skickar dit personalen där den behövs som mest just nu, säger han. 

Göteborgsregionens kommunalförbund består av 13 kommuner och tanken är att de kommuner som inte redan är en del av arbetet Gränslös räddningstjänst ska bli en del av det. Först ut är Alingsås och Vårgårda och därefter står Kungälv och Ale på tur. Förhoppningen är att samarbetet ska vara igång under 2018.  

Men det handlar inte om att spara pengar eller skära ner på personal. 

– Nej, det handlar om att effektivt nyttja personal i hela regionen. Om det blir en störning i systemet kan man få hjälp av en annan kommun. Det borgar för mindre sårbarhet i organisationen, säger Håkan Lundgren. 

Redan idag är Partille, Härryda, Lerum, Mölndal och Kungsbacka en del av gränslös räddningstjänst. 

Emma Hellström

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar