Nu ska matflottet in i kretsloppet

Kungälvs kommun introducerar nu miljötratten.En enkel uppfinning som ska förhindra kostsamma ”fettinfarkter” i ledningssystemet och skona miljön.Fettavfallet i köksvasken orsakar stora problem i avloppsledningarna.

Nu kan Kungälvsborna hämta en miljötratt med broschyr på närmaste återvinningscentral (ÅVC) eller hos kundcenter i stadshuset.

– Vi hoppas ha den första leveransen av miljötrattar att dela ut i slutet av den här veckan, säger Jennie Fälth, VA-ingenjör på Kungälvs kommun.

Passar PET

Miljötratten är tillverkad av återvunnen plast och kan skruvas på valfri PET-flaska. Där samlar man resterna av fett och olja från hushållet och när flaskan är full lämnas den till återvinningsstationen.

Fettet återvinns och blir exempelvis till tvål, tvättmedel eller biogas.

Undvik vasken

Väljer man att slänga fettflaskan i restavfallet förvandlas den till bränsle.Huvudsaken är att fettet inte hamnar i ledningsrören, där det stelnar och till slut orsakar problem som stopp, översvämningar och dålig lukt.

– Lämnas flaskan till ÅVC gör den mest miljö-nytta, säger Jennie Fälth.

Anledningen till att miljötratten införs är att underhållsbehovet av ledningsnät, pumpstationer och reningsverk i Kungälv har ökat, och därmed även kostnaderna.

Boven i dramat stavas fett.

Skadar reningsverk

I somras uppmättes fyra gånger så höga halter av fett i avloppsvattnet än vad som är tillåtet in till reningsverket på Marstrand. Avloppsvattnet innehöll över 200 mg fett. Den högst tillåtna fetthalten är 50 mg per liter vatten.

Problemet är dock inte förbehållet Kungälv.

– Förra veckan träffades medarbetare från åtta kommuner i Göteborgsregionen, alla upplevde samma problem, säger Jennie Fälth.

Mer oljor i köken

– Vi arbetar mot fettet från två håll, både i restaurang- och livsmedelsbranschen och i vanliga hushåll, säger Jennie Fälth

Restaurangverksamheter ska ha en fettavskiljare som separerar fettet från avloppsvattnet.

– Men även privathushåll använder allt mer fett och olika oljor i matlagningen, säger Jennie Fälth.

Fettet kan till exempel vara det som blivit över i stekpannan eller oljan från burken med soltorkade tomater eller tonfisk.

Rekommendationen är därför att inte slå ut överblivet fett i diskhon, utan att först hälla av det i behållaren, sedan torka ur kvarvarande fett med hushållspapper, innan man rengör stekpannan eller kärlet. Hushållspappret kan läggas i matavfallspåsen.

Förhoppningsvis ska miljötratten locka fler Kungälvsbor att göra rätt på ett enkelt sätt.

– Det får inte bli för kladdigt att hålla på med, menar Jennie Fälth.

Gittan Öhman

redaktion@kungalvsposten.se