Nu blir Diseröd en serviceort på riktigt

Årtionden av prat är över. Nu är första spadtaget taget i upprustningen av Diseröds centrum.

– Det har varit ett steg fram och två bak. Idag tar vi ett steg fram, menar kommunalrådet Miguel Odhner (S).

Planerna har varit många och stora, diskussionerna ännu fler, genomsyrat av löften och besvikelser och en känsla av att inget händer. Men nu ska Diseröd med omnejd få ett centrumhus med butik, förskola, flerfamiljshus med både bostads- och hyresrätter, ombyggd skola och bättre kommunikationer.

Miguel Odhner och oppositionsrådet Anders Holmensköld (M), tillsammans med Tempo-handlaren och byggentreprenören Joakim Svensson, greppade spadarna och skyfflade de första symboliska spadtagen för det nya Diseröd.

– Nu gör vi om, gör nytt och gör rätt, anser Miguel Odhner, med tanke på alla turer som har varit.

Planarkitekten Karin Svensson har sytt ihop mycket av detaljerna i nya Diseröd. Det återstår en hel del jobb. Disekulla och Tyfter väntar på att detaljplanerna ska gå igenom i sinom tid, men att se sitt arbete bära frukt är en tillfredsställelse.

– Jätteroligt. Jag har har väntat sedan 2012. Det är efterlängtat, tycker Karin Svensson.

Sven Svensson är en garvad Diserödsbo.

– Det är på tiden att det händer något. Vi har väntat länge, sedan butiken slog igen för fyra-fem år sedan. 2013 revs den gamla. Men bussförbindelserna är dåliga, tycker han.

En central punkt i det första huset som ska byggas är Tempo-butiken. Camilla Gillholm och Joakim Svensson driver idag butiken i Kareby och utökar sin verksamhet till Diseröd. 

– Det här ligger nära Kareby och många av våra kunder kommer från Diseröd. Vi ville behålla marknadsandelar och själva kunna kontrollera det. Idag kallas Diseröd för serviceort. Men den enda service som finns här är skola och äldreboende. Det saknas butik och busskommunikationer, det behövs en större rörlighet säger Joakim Svensson, som även är med och bygger centrumhuset och är fastighetsägare.

– Det finns ett behov och efterfrågan. Kunderna har väntat på detta och det är positivt för framtiden. Det är viktigt att Diseröd får en butik. Tempo i Kareby var ett konkursbo som vi tog över. Då var Karebyborna oroliga för att förlora butiken, säger Camilla Gillholm.

Nästa etapp blir 32 bostadsrätter i Boskaparnas regi, med byggstart i höst om detaljplanen går i lås. Under 2018 ska Conara bygga 50 bostadsrätter.

– Alla lägenheterna är bokade sedan länge. Det kommer folk från Kungälv, Göteborg, Sävedalen, och Mölnlycke, i åldrarna 20 år upp till 80 år. Våra lägenheter kommer ligga högt upp med utsikt över Älvdalen, säger Boskaparnas vd Anders Östlund.

Niklas Ohlson

niklas.ohlson@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar