NMR får kampanja – kommunens överklagan avslås

Även kammarrätten avslår Kungälvs kommuns överklagande. Polisens tillstånd för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen gäller tills vidare och under lördagen får de bland annat hålla tal och dela ut flygblad.

Det var i förra veckan som Kungälvs kommun överklagade polisens beslut att ge NMR tillstånd att genomföra två torgmöten på Nytorget 18 augusti och 2 september. Förvaltningsrätten avslog kommunens överklagan och hänvisade till den grundlagsskyddade mötesfriheten och att polisen har gjort bedömningen att de ska klara säkerheten de datum som torgmötena ska genomföras. 

Under fredagen valde Kungälvs kommun att överklaga beslutet till kammarrätten. Kommunen ville med sitt överklagande att rätten skulle besluta om inhibition, det vill säga att tillståndet inte skulle gälla i avvaktan på att målet prövas slutgiltigt.

Det yrkandet avslogs dock av kammarrätten under fredagseftermiddagen och polisens beslut om att ge NMR tillstånd kommer att gälla tillsvidare.

– Vi har avslagit yrkande på inhibition och tills målet har prövats slutgiltigt gäller polismyndighetens tillstånd, säger Petter Classon, kammarrättsrådman i Göteborg och ordförande i målet.

Det betyder att NMR får vistas på Nytorget under den ansökta tiden för sin sammankomst under lördagen. Ett slutgiltigt beslut i målet kommer från kammarrätten i nästa vecka.

På Kungälvs kommun hoppas Haleh Lindqvist, kommundirektör, att det ska gå lugnt till under lördagen.

– Jag får bara hoppas att ordning och säkerhet kan hållas, säger Lindqvist.

Björn Alm