Nerebys nya chef om rymningar, JO-kritik och efterlängtade nya lokaler

Sis-hemmet Nereby har flera gånger varit i blåsväder de senaste åren. Nu talar den nya chefen Catharina Högberg ut om rymningar, kritik från JO och om de undermåliga lokalerna som delvis ska ersättas med nybyggen.

ANNONS
|

Personal som misshandlar barnen, sexuellt ofredar dem och pådyvlar dem extrema åsikter. Rymningar och kritik från JO. Det har kommit många tecken på att allt inte står rätt till på Nereby ungdomshem de senaste åren. I vintras fick förra chefen lämna och in kom Catharina Högberg, från motsvarande befattningar på andra hem inom Statens institutionsstyrelse (Sis).

– Mitt första intryck när jag kom hit var lokalerna. De är så bedrövligt dåliga och fula, och inte ändamålsenliga. Hur kan vi jobba här liksom? Det måste vi försöka göra något åt. Sedan är miljön jättefin. Det är mycket trevligare att gå ut i skogen och sätta sig på en stubbe för att prata än att sätta sig på en busshållplats, säger hon.

ANNONS

Tre stängda och en öppen avdelning

Nereby har 41 platser för pojkar i åldrarna 12 till 16 år, varav 14 platser finns på avdelningarna i Bergsjön, resten på Nereby i Harestad. Där har man fyra avdelningar, tre stängda och en öppen, med sex till åtta platser i varje.

– De flesta ungdomarna här har problem med dagliga rutiner. De kommer inte upp i tid, de lägger sig inte i tid. De vänder på dygnet, går inte i skolan, har inga fritidsintressen. De kanske bråkar med andra människor. Det vi ska hjälpa dem med är att få en daglig livsföring som alla vi andra människor.

Men de gamla lokalerna är inte ändamålsenliga, menar Catharina Högberg.

– Om vi ska behandla våra ungdomar så effektivt som möjligt, så behöver vi mindre avdelningar eller möjlighet att sektionera, dela upp en korridor i två delar, för att hålla grupperna mindre. Sådana lokaler har vi inte.

Däremot är det nya lokaler på gång. En ny skola är under uppbyggnad. Den ska stå klar 2024. Dessutom planeras två nya standardavdelningar som ska ersätta två av de gamla.

– Idag är skolverksamheten utspridd i olika hus. I en vanlig skola samverkar och hjälper lärare varandra, men det är svårt när man är utspridda. Nu får vi en standardskola där all skolverksamhet ska bedrivas. Det blir mer effektivt och lärarna kan samarbeta bättre. Det är en stor satsning att bygga ny skola och nya avdelningar, så det känns jättebra.

Mordmisstänkt rymde

Nereby fick stor uppmärksamhet i våras när två ungdomar, 14 och 15 år gamla, rymde från avdelningarna i Bergsjön. En av dem var mordmisstänkt och den andre hade gripits i samband med en skjutning.

– I samhället ser vi att ungdomarnas problematik, som grov brottslighet, går lägre ner i åldrarna. Så vi följer ju samhällsutvecklingen. Myndigheten (Sis) har 21 ungdomshem. De cirka 700 barn och unga som är omhändertagna har alla olika problematik, och innefattar även dem med grövre problem. Det följer samhällsutvecklingen.

Härom veckan kom det också kritik från JO mot Nereby, bland annat om att en nio-åring hade hållits isolerad, att det förekommer nakna kroppsvisitationer och att personal hade bristfällig utbildning. Barn som är yngre än tolv år förekommer i regel inte på Nereby eller andra Sis-hem, men kan göra det om socialtjänsten beslutar så.

– Vi har särskilda befogenheter. Vi får fatta beslut om att vi får visitera en ungdom, vi kan be ungdomen lämna urinprov, vi kan visitera ungdomens rum och så vidare, säger Catharina Högberg.

Isolerar inte någon

Gällande isoleringen menar hon att sådant inte äger rum.

– Vi isolerar inte någon. En ungdom som är utåtagerande och stör omgivningen kan vi avskilja. Då får han vistas i ett eget utrymme så länge han är utåtagerande. Det finns också möjlighet att vårda barn i enskildhet. Då får ungdomen vistas bara med personal. Det är den mest exklusiva vården. Då jobbar vi med insatser för att ungdomen ska kunna återgå till den andra gruppen. Det är alltid vår målsättning.

Sis-hemmen tvångsvårdar ungdomar med koppling till grov brottslighet och gängkriminalitet och samtidigt sådana som av helt andra anledningar inte fungerar ute i samhället.

Går det att hålla isär de grovt kriminella och de med annan problematik?

– Det vill vi såklart. Vi vill hålla isär ungdomar och ha mindre grupper, men vi har inte tillräckliga lokaler för det. Det vi gör för att det ska fungera är att vara väldigt närvarande som personal. Vi ska inte låta en ungdomsgrupp vara ensam på en avdelning, utan ha hög personalnärvaro.

Det har också rapporterats om fler rymningar i media, men Catharina Högberg vill nyansera bilden av avvikningar, som det kallas.

– Man kan avvika från området, men det är inte speciellt vanligt. En avvikning kan också innebära att man inte kommer tillbaka från ledighet, det kan vara att man är ute med personal, köper kläder i nåt köpcentrum och avviker därifrån. Att en ungdom inte kommer tillbaka efter en ledighet är en del av behandlingen. Ibland fungerar saker och löper på, och ibland blir det vårdsammanbrott. Det ingår på något sätt i utslussningen.

Nereby är inte inhägnat

Nerebys ungdomshem i Harestad är inte inhägnat, men det sker ändå få rymningar därifrån.

– Vi gör säkerhetsbedömningar varje dag med ungdomarna. Hur mår de idag? Är det något särskilt på gång? Kan vi vänta oss något negativt besked för någon? Är det någon som ska på LVU-förhandling eller polisförhör? Efter den bedömningen kan det bli så att idag får Kalle inte gå till skolan, utan vara kvar på avdelningen. Vi jobbar mycket med att vara nära ungdomarna och veta hur de mår.

På senare år har Nereby flera gånger kritiserats av Ivo efter att personal har använt övervåld, sexuellt ofredat de unga och pådyvlat dem extrema åsikter.

Är det svårt att hitta lämplig personal?

– Vi är väldigt många i samhället som konkurrerar om samma personal: HVB-hem, Sis, kriminalvård och psykiatri. Samtidigt finns det ett begränsat antal, så alla kämpar för att över huvud taget få sina tjänster bemannade. För att sedan få en fungerande personalgrupp krävs ett närvarande ledarskap och att alla som arbetar på en arbetsplats hjälps åt. Vi vet varför vi är här, vi ska hjälpa ungdomarna att komma ut i samhället. Vi jobbar med dem 24/7, dygnets alla timmar, årets alla dagar. Arbetsgruppen måste vara tajt och se till att ingen gör något tokigt. Gör någon något tokigt så ska det utredas och lyftas upp. Så det krävs ett moget ledarskap och ett moget medarbetarskap.

LÄS MER:Riksrevisionen granskar Sis särskilda ungdomshem

LÄS MER:Tonårspojkar rymde från Nereby – i Bergsjön

LÄS MER:Ivos kritik: Oacceptabel behandling av barn på Nereby

LÄS MER:Anställd på ungdomshem döms för sexuellt ofredande mot pojke

LÄS MER:Personal slog boende på Nereby ungdomshem

LÄS MER:Larm om ytterligare våld på Nereby efter Ivo:s granskning

ANNONS