Nazistparti vill ta plats i Kungälv

Det nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ställer upp i kommunalvalet i Kungälv nästa höst.

Nordiska motståndsrörelsen har offentliggjort på sin hemsida att partiet kommer att kandidera till kommunalvalet i Kungälv, Ludvika och Boden i valet i september nästa år.

I Kungälv är Fredrik Vejdeland partiets representant, skriver NMR på sin hemsida, vilket tidningen ETC Göteborg var först med att skriva om. Vejdeland har bott i Kungälvs kommun de senaste tolv åren och har som tidigare ansvarig utgivare för Nordfront flera gånger dömts för hets mot folkgrupp. Han har nyligen avsagt sig uppdraget som chefredaktör för sajten.

NMR har tidigare varit aktiva i Kungälv, bland annat var aktivister från NMR på badhuset Oasen i början av förra året och kallade sig ”trygghetsvärdar”, vilket väckte starka reaktioner från badgäster och politiker.

Kungälvspolisen utreder också en händelse i april förra året där någon hade satt upp plastband vid ett asylboende i Kungälv.  På bandet fanns logotyp för Nordfront, som är Nordiska motståndsrörelsens sajt. Polisen återupptog i början av augusti den utredningen, efter att man fått DNA-träff på fingeravtrycken.

Kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner, (S), är medveten om att NMR är aktiva i Kungälv och att de har funnits i kommunen länge.

– Vi har sett en tydlig ökning av aktiviteter från dem och de är aktiva med att försöka rekrytera ungdomar. Om de vill kandidera i nästa val så är det upp till dem och i en demokrati är alla åsikter välkomna, även om detta är snäppet värre än rasism.

Miguel Odhner menar att NMR:s aktiviteter i Kungälv visar att demokratin är något som måste erövras varje dag och han pekar på tre åtgärder för att bemöta våldsbejakande extremism.

– Vi ska fortsätta att utveckla Toleransprojektet i skolorna, utöka och stärka vårt samarbete med Segerstedtinstitutet samt se till att människor kommer i arbete och känner framtidstro. Kungälv har den nionde lägsta arbetslösheten i landet, men det räcker inte. Det handlar om att folk ska känna delaktighet i samhället, säger Odhner.

LÄS MER: Misstänks ha ”spärrat av” asylboende

Anders Holmensköld, moderat oppositionsråd i Kungälv, är bekymrad över beskedet att NMR kandiderar till kommunalvalet 2018.

– Vi lever i en demokrati och alla har rätt att ställa upp i ett val, men det blir ju komplext eftersom de har någon sorts idé om att vi inte ska ha demokrati på det sätt vi har i dag, säger han.

Kungälv har historiskt varit en kommun med tidvis högerextrema strömningar och efter mordet på John Hron 1995 startades ett omfattande arbete mot nazism och rasism i Kungälvs skolor.

– Det är klart att det inte är roligt att vara en av tre kommuner i hela landet där NMR bestämt sig för att det finns anledning att satsa. Det är kanske en klyscha att man inte kan ta demokrati för givet, men NMR:s beslut att kandidera här är en påminnelse om att man som medborgare måste vara noga med var man lägger sin röst, säger Anders Holmensköld.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, bildades 2015 och har alltså inte kunnat kandidera till något kommunalval än. Däremot har andra högerextrema rörelser som Svenskarnas parti och Nationaldemokraterna haft kandidater i tidigare val.

Enligt Jonatan Lehman, researcher på den antirasistiska tidskriften Expo har det varit svårt för dem att etablera sig.

– Det är flera som på olika sätt försökt lägga sig som ett radikalare alternativ till Sverigedemokraterna. Det har visat sig vara svårt. Det som skiljer NMR från de tidigare är att de bara ser den politiska grenen som ett komplement till gatudelen, som är deras viktigaste gren. Deras främsta målsättning är inte att få massor av röster utan att vara en del av det politiska samtalet och få uppmärksamhet, säger Jonathan Leman till ETC Göteborg.

Kungälvs-Posten