Närhälsan sökte lokal- då ställde köpcentret upp

När vårdcentralen Närhälsan Kongahälla sökte en ändamålsenlig lokal för kommande vaccinering, ställde Kongahälla center upp.

– Vårt initiativ kanske kan inspirera andra fastighetsägare att göra samma sak, säger centrumchefen Anton Knutsson.

För drygt tre veckor sedan letade vårdcentralchefen Maria Fasth lokal med hjälp av lokalenheten i VGR.

– Så jag gick över till Anton och hans kolleger och frågade om de hade något bra, berättar hon.

Svaret från Kongahälla centers ägare Adapta blev omedelbart positivt.

– Jag visste att vi hade en outhyrd butikslokal som aldrig hade byggts färdig så jag hämtade nycklarna och vi gick dit och tittade, säger Anton Knutsson.

Adapta betalar

Lokalen vetter ut mot gatan och har två entréer, vilket gör den lämplig för vaccinering. Och ganska snart hade Maria Fasth tackat ja till erbjudandet från Adapta, som tog på sig att stå för kostnaden och fixa belysning, måla väggarna, behandla betonggolvet så att det inte dammar och installera värme och fiber.

– Vi frågade målare, elektriker och snickare om de hann hjälpa oss om vi satte andra byggprojekt i huset på paus. Alla högg i och var positiva och ville hjälpa till, så vi lyckades få ihop allt till deadline i fredags, berättar Anton Knutsson.

Adapta lånar dessutom ut lokalen kostnadsfritt så länge den behövs.

Perfekt lokal

En hjälpsamhet som uppskattas stort av Maria Fasth och Västra Götalandsregionen.

– Vi hade önskemål om en lokal med entré utifrån och det har vi fått nu. Det betyder oerhört mycket att vi kunde lösa lokalfrågan på ett så här bra sätt. Jag kände direkt att den här lokalen kommer att fungera perfekt, anser hon.

Väntar på vaccin

Lika bra har det som bekant inte gått med vaccinleveransen. Tanken var att kunna börja vaccinera Kungälvsbor med hemtjänst den här veckan, men något vaccin har ännu inte kommit.

– Vi är redo att köra igång så fort det kommer. När det blir kan jag inte svara på. Vi väntar på en bekräftelse på vår beställning, säger Maria Fasth.

Inspirera andra

För centrumchefen Anton Knutsson har samarbetet med Västra Götalandsregionen känts viktigt och roligt och han hoppas att andra fastighetsägare i andra regioner också ska agera för att underlätta vaccineringen.

– Kanske kan vårt initiativ inspirera andra, säger han.

Katarina Berg

0303-20 68 28