Multiarenan för issporter ska byggas

Samarbetspartierna är överens. Skridskoalliansen är med på tåget.

Det ska bli en Arena Kungälv för issporter vid Yttern. Kostnad: 15 miljoner kronor om året.


En gammal dröm för ishockeyn, konståkningen och framför allt för bandyn ska bli verklighet, om projektet går i genom hela vägen politiskt. Socialdemokraterna, Utvecklingspartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har till slut enats om att bygga Arena Kungälv, som ska vara klar 2019.

– Det finns ett stort behov av is. Det har varit ett svårt beslut att ta, men nu har vi sagt att vi måste verkligen bestämma oss att vi måste göra något. Vi vill ha en arena för isidrotter. Det blir en ishall för konståkning, ishockey och bandy, med gemensamma ytor med kaféer. På så sätt bygger vi ihop orterna Kungälv och Ytterby, som kommer bli en stad inom en inte allt för lång framtid, säger Johan Holmberg (S), ordförande i bildningsutskottet.

Läs också: Så kan en ny multiarena se ut

S och L gick till val på att bygga en multiarena. Utvecklingspartiet bestämde sig definitivt så sent som förra veckan.

– Det var inget enkelt beslut att ta. Det handlar om mycket pengar. 23 januari satte vi ner foten. Någon gång måste man våga. Vi har vågat att bygga Mimershallen, vi har vågat att bygga konstgräsplaner, men har inte vågat ta steget ut för våra isidrotter. Vi har bestämt att bygga detta fullskaligt. Det klart överhängande är föreningarnas engagemang, ett krav på socialt mervärde, säger Morgan Persson (UP), samhällsbyggnadsutskottet ordförande.


Kalkylen ligger på 200 miljoner kronor, men politikerna vill hellre tala om driftskostnaderna.

– Vi har kalkylerat med 15 miljoner kronor om året. Det kan bli att vi hittar ett annat miljösystem och då då kan det bli lite dyrare, men det är detaljer, menar Johan Holmberg.

Läs också: Skridskoklubbarna bildar allians

De 15 miljoner kronorna ska täcka allt, som avbetalning på lån, ränta, drift, personal och en kontinuerlig avskrivning för arenan på 33 år.

– Det löser vi. Det är ungefär lika mycket som vi lägger på Thorildskolan eller Stadshuset, säger kommunalrådet Miguel Odhner (S).

Från klubbarna krävs en satsning på ungdomar och integration. Hallen ska vara en social mötesplats som ger mjuka socioekonomiska värden tillbaka.

– Det är en hjärtefråga, att minska den ekonomiska och kulturella segregationen, säger Kenneth Hildebrand, ordförande i Kungälv hockey och talesperson för den nybildade skridskoalliansen ihop med Kareby IS, Kungälvs SK, IFK Kungälv och Ytterby Kungälvs konståkare.

Niklas Ohlson

Debatt: När får vi en riktig bandyhall?