Arkivfoto polishuset i Kungälv

Misstänks ha ”spärrat av” asylboende

Förra året sattes plastband med Nordfronts logotyp upp utanför ett asylboende. Mer än ett år senare har nu polisen en misstänkt, efter att ha hittat fingeravtryck på bandet.

Det var i april förra året som någon eller några satte upp plastband utanför ett asylboende i Kungälv. På bandet fanns logotyp för Nordfront, som är Nordiska motståndsrörelsens sajt. Efter att utredningen kring händelsen legat stilla, så har nu polisen ett drygt år efter händelsen en misstänkt.

– Vi har haft enorma köer när det gäller fingerspårsundersökning på NFC (nationellt forensiskt centrum) så det har tagit tid. Men så fick vi en träff för några månader sedan vilket gör att utredningen kan fortsätta, säger Niklas Heed, utredare vid polisen i Kungälv.

Han är mycket förtegen kring den misstänkte och vill inte säga om personen är känd sedan tidigare eller något annat. Polisen rubricerar dock händelsen som ofredande mot grupp.

– Vi har diskuterat den rubriceringen med bland andra åklagare och kommit fram till att händelsen inte riktigt når upp till hets mot folkgrupp även om det låg i gråzonen, säger Heed och motiverar det med att loggan på tejpen inte är förbjuden men också med att det varken sagts något i ord eller skrift som innebär hets mot folkgrupp.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har tidigare varit aktiva i Kungälv. Bland annat var aktivister från NMR på badhuset Oasen i början av förra året och kallade sig ”trygghetsvärdar” vilket väckte starka reaktioner från badgäster och politiker.

Läs mer: Nazister agerade vakter på Oasen

– Det har varit aktioner i Kungälv, men det här med avspärrningar har aldrig hänt tidigare. Varken före eller efter det aktuella tillfället, säger Niklas Heed.

Utredningen kring händelsen vid asylboendet kommer nu att fortsätta.

– I första hand ska den misstänkte komma in på förhör och prata om händelsen, säger Heed.

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar