Misstänkt för knivdåd var tvångsomhändertagen

Den minderårige kille – som misstänkts för mordförsöket på den 55-åriga kvinnan i Kungälv – var sedan tidigare tvångsomhändertagen på en annan ort. Det bekräftar åklagare Thomas Willén för Kungälvs-Posten.

– Det är socialtjänsten som ansvarar för det, jag har inte mer insikt än att det är på det sättet, säger Thomas Willén.

Han vill fortsatt inte kommentera åldern på den misstänkte killen, och hänvisar dels till att det kan påverka utredningen och dels att de är mer försiktiga med vad de går ut med när det gäller en person under 15 år.

– Det går ju inte att väcka åtal, därför är det extra hög sekretess, säger han.

Som Kungälvs-Posten tidigare berättat är killen inte gripen, utan är omhändertagen enligt lagen om unga lagöverträdare. Skulle åklagaren anse sig ha bevis för att killen är skyldig väcks inget åtal, då han inte är straffmyndig.

– Man kan väcka en bevistalan för att få fastslagit att just den personen gjort det här, men det är väldigt ovanligt. Jag tror att det hänt en eller två gånger tidigare i svensk rättshistoria, och då har det gällt mord, säger Thomas Willén.

Nu fortsätter förundersöknings- och utredningsarbetet för att försöka få fram bevisning.

– En sådan här utredning ska bedrivas skyndsamt, behövs mer tid kan man ta mer tid. I nuläget finns ingen tidsram, säger Thomas Willén, och pekar på att ”skyndsamt” i det här fallet handlar om veckor och månader.

Killen är också misstänkt för försök till grovt rån.

Kvinnan skadades allvarligt vid knivöverfallet. Hon vårdas nu på Kungälvs sjukhus och tillståndet är kritiskt.

Catrin Hansson

catrin.hansson@kungalvsposten.se