Den misstänkte mannen fattade totalt 67 beslut dagarna innan han slutade på Migrationsverket, trots att han var fråntagen sin befogenhet.
Den misstänkte mannen fattade totalt 67 beslut dagarna innan han slutade på Migrationsverket, trots att han var fråntagen sin befogenhet. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Misstanken: Tog 66 olagliga migrationsbeslut på en dag – sen blev han polis

På en dag fattade en handläggare på Migrationsverket beslut i 66 ärenden om arbetstillstånd, trots att myndigheten förbjudit honom att göra det.
Nu har mannen åtalats för grovt tjänstefel – och fått jobb som polis i Kungälv.

ANNONS
|

Det var i juli 2021 som en arbetsledare på Migrationsverket i Göteborg meddelade att handläggaren inte längre var behörig att fatta beslut i ärenden om arbetstillstånd. Detta eftersom hans beslut kantats av kvalitetsbrister.

Kort därefter, den 10 augusti, väljer handläggaren att säga upp sig. Bara några dagar innan han ska sluta fattar han beslut i 66 ärenden – på en dag. Två dagar senare fattar han ytterligare ett beslut.

”Orimligt” många beslut

Antalet arbetstillståndsbeslut som fattats under en och samma dag är ”orimligt högt och en mängd kvalitetsbrister har observerats”, står det i förundersökningen. En enhetschef på Migrationsverket uppger också i förhör att flera ansökningar inte varit ”kompletta och klara för beslut”.

ANNONS

Migrationsverket skriver i sin polisanmälan att de misstänker att handläggaren tagit emot en muta mot att fatta det stora antalet beslut, bara dagar innan han skulle lämna sin tjänst. Men det är något som åklagare Joakim Zander inte gått vidare med i sin utredning.

– Nej, några sådana misstankar har vi inte. Jag har åtalat honom för grovt tjänstefel, säger han.

Jobbar som polis i Kungälv

I dag arbetar den misstänkte som polis i lokalpolisområde Kungälv/Ale. Tillförordnad lokalpolischef Fredrick Boström vill inte kommentera det enskilda ärendet, utan hänvisar till myndighetens regler och riktlinjer.

– Om jag som polischef får vetskap eller misstänker något som är fel så fattar jag beslut på ett sätt som gör att vi inte riskerar att skada vårt förtroende, säger han.

Om en polis misstänks för ett brott utreds det av avdelningen för särskilda utredningar eller grupperna för skiljande- och disciplin, som därefter kan lämna ärendet vidare till personalansvarsnämnden, PAN, som fattar beslut om hur Polismyndigheten ska agera vid en eventuell dom.

– Då kan det till exempel röra sig om en omplacering eller att personen inte ska jobba kvar inom myndigheten, säger Fredrick Boström.

Polischefen: ”Tar referenser”

Som tillförordnad polischef i Kungälv/Ale var Fredrick Boström själv inte en del av processen att anställa den tidigare migrationshandläggaren, men han säger att anställningsprocessen på Polismyndigheten fungerar precis som på andra arbetsplatser.

– Det är ett normalt anställningsförfarande där vi gör intervjuer med referenser, säger han.

Besluten som mannen fattade under sin tid som handläggare på Migrationsverket innebär att de ansökande får ett tvåårigt arbetstillstånd och kan vistas inom EU. Omprövning av besluten kan ske först efter två år.

GP har varit i kontakt med den misstänktes advokat, som avböjt kommentarer.

LÄS MER:Nu står fembarnsfamiljen Abraham utan hem

LÄS MER:Polisen utreder våldtäkt i Rollsbo – spärrade av område

ANNONS