Sofie Klingberg, butikschef för ICA Maxi Kungälv, och Linda Johansson, driftchef färskvaror, är ute på gårdsbesök i samband med storsatsningen på lokalproducerad mat. Foto: Emma Holmberg

Maxi satsar på lokal mat

Större utbud lokalproducerad mat och fler valmöjligheter. Det är målet med det initiativ som elva Maxi-butiker i Västsverige ligger bakom.

– Som kund är man mer påläst och medveten. Vi märker att intresset för lokalproducerad mat växer väldigt mycket, speciellt chark och kött, säger Sofie Klingberg, butikschef för ICA Maxi i Kungälv.

Tillsammans med Linda Johansson som är driftchef för färskvaror och Emma Holmberg som är marknadsansvarig leder de projektet i Kungälv. Det har inneburit mycket jobb med att skapa nya kontakter med lokala producenter, och fördjupa sig i de befintliga producenternas arbete. Bland annat genom gårdsbesök.

– Vi var i Grästorp och besökte en bonde som jobbade i huvudsak med grisar för att se vad han gör och vilka utmaningar han har som bonde. Vi vill skapa en relation till producenten och få bättre förståelse för arbetet. Vi har inga planerade besök i Kungälv ännu, men vi har pratat med Skålldals lilla ekomejeri i Kode om ett besök längre fram, säger Sofie Klingberg.

Förutom Skålldals lilla ekomejeri deltar även bland annat Brevé, Sommarhagens gårdsmejeri och Hoffrekullen i projektet. Den 26 oktober kommer ICA Maxi Kungälv hålla en matmarknad där de bjuder in både gamla och nya producenter och leverantörer att delta. Då får kunderna chansen att provsmaka den lokala maten. Matmarknaden kommer även bli startskottet för satsningen.

– Det är en stor satsning, inte bara något som ska vara i år utan långsiktigt. På sikt vill vi även lyfta fram leverantören som kommunikation till produkten. Det är viktigt i det här projektet att vi ställer krav på leverantören så det är rätt innehållsförteckning och bra djurhållning, säger Sofie Klingberg.

Varför man valt att gå ihop med tio andra Maxi-butiker är för att de tillsammans hoppas kunna bidra till större förändring och utveckling för Västsverige än vad en enskild butik själv kan göra. ICA Maxi Kungälv kommer i och med detta samarbete att utöka sitt arbete och ta in fler närproducerade varor från lokala producenter i Västsverige.

– Som lokalt stort företag i Kungälv brinner vi för utveckling och förändring lokalt. Vi har länge jobbat med lokala leverantörer men inte lyft fram dem på det sätt vi kommer göra nu. Små producenter har i många fall svårt att överleva, och vi vill hjälpa dem med det, säger Sofie Klingberg.

Frida Ekborg

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar