Sjukvårdarna Eva Augustinsson och Elin Bild övar på hemvärnssoldaten Martin Pettersson. Arkivfoto: Katarina Berg

Marknadshyra tvingar bort Hemvärnet

Kommunen har sagt upp nuvarande avtal med Hemvärnsföreningen.

Det innebär att all verksamhet avvecklas under 2018 och flyttar till Käringberget i Göteborg.

Sedan 1990 håller Hemvärnet till på övervåningen i Uddmanska huset på Västra gatan 9. Huset testamenterades tidigare till kommunen och fram till nu har hyran varit symbolisk.

– Det var mycket så förr, att kommunen upplät lokaler till organisationer som man tycker gör bra saker för medborgarna, säger Svante Svensson, fastighetschef på Kungälvs kommun.

Nu är det slut på det. Politiken kräver marknadshyra och det klarar Hemvärnsföreningen inte av, konstaterar kompanichef Peter Emanuel.

– Kommunen har valt att säga upp det gamla hyresavtalet och erbjuda ett nytt. I det läget ser vi ingen annan möjlighet än att lämna huset, eftersom föreningen inte har några ekonomiska resurser att betala marknadsmässig hyra, säger han.

Bittert?

– Det som är tråkigt är att vi förlorar samlingspunkten för allmän samvaro. Den biten försvinner när vi får ett kontor på Garnisonen, säger Peter Emanuel som menar att Hemvärnsgården i Uddmanska huset har gjort det möjligt för folk att bara komma förbi.

– Jag tror knappast att folk från Kungälv och Kode åker in till Käringberget för att umgås.

Risk att ni förlorar folk på det här?

– Det är svårt att säga, men klart är väl att sammanhållningen kan bli sämre om man bara träffas på övning och inte i föreningsform, menar Peter Emanuel.

Sista december måste Hemvärnet vara ute ur Uddmanska huset.

– Det innebär att vi får avveckla verksamheten under året. Nationaldagen blir sista gången som vi går med i flaggtåget till Bohus fästning, säger Peter Emanuel.

På Kungälvs kommun uppger fastighetschef Svante Svensson att den ursprungliga planen var att kommunen skulle sälja Uddmanska huset och därigenom få loss fem-sex miljoner kronor.

Den planen fick ändras sedan Kungälv Musei Vänner påpekat att pengarna, enligt ursprungligt testamente, i sådana fall skulle gå till ”fattiga änkor i Kungälvs kommun”.

– Och någon sådan organisation finns inte, konstaterar Svante Svensson och berättar att planen nu är att i första hand bygga en eller två lägenheter på bottenvåningen, för nyanlända eller andra kommuninvånare med särskilda behov.

– Bygglovshandlingar håller på att tas fram. Vi hoppas på byggstart under våren, säger han.

Vad händer med övervåningen när Hemvärnet flyttar ut?

– Vi får fundera på om vi kan bygga en lägenhet även där. Det är något vi behöver titta på ganska snart, säger Svante Svensson.

Katarina Berg

0303-20 68 28

Fakta

Hemvärnet

423:e hemvärnskompaniet, Nordre Elf har som uppgift att snabbt kunna ställa upp i händelse av svåra påfrestningar på samhället. Kompaniet har väpnad strid som huvuduppgift, men skall även kunna stödja samhället vid lågkonflikter eller andra allvarliga hot mot samhälls- och infrastrukturen i Kungälv, Ale, Hisingen och Partille området. En av de viktigaste uppgifterna är att samhället, industrier och kommunikationer skall kunna fungera under lågkonflikt, vid hot om terrorism eller vid andra störningar.Kompaniet är även en resurs för samhället när det gäller eftersök av försvunna personer, skogsbränder, översvämningar med mera.   

Källa: Hemvärnet

Relaterade artiklar
Fler artiklar