Många brutna ben i halkan: ”Var försiktiga”

Sedan halkan kom har långt många fler kommit in till sjukhuset med frakturer. Nu uppmanar chefsläkare Jacob Wulfsberg alla att vara försiktiga för att inte förvärra ett redan ansträngt läge.

– Allt som belastar akutsjukvården och operation är inte bra i nuläget.

De senaste dagarnas snö och kyla har gjort att halkan slagit till. På måndagen kom flera rapporter från Kungälvsbor om hur halt det var på vägarna, och Kaspars Deicmanis, jourhavande ortoped på sjukhuset, kan bara hålla med.

– När jag började klockan åtta imorse hade vi redan fyra patienter med fraktur och så många brukar det inte vara på morgonen. Och under dagen har det kommit fler. Vi ser ett ökat inflöde till akuten, säger Kaspars Deicmanis.

Han säger att det är långt ifrån alla som halkar och skadar sig som är äldre.

– Det är även unga och frakturerna är ofta illa.

Än så länge har Deicmanis inte behövt skicka hem någon patient för att det inte funnits vårdplatser, som ortopeder på Sahlgrenska vittnat om att de behövt göra. Däremot råder det ingen tvekan om att fler patienter i behov av akut vård är förödande för den redan ansträngda vården.

I vanliga fall kan operationer som inte är akuta ställas in eller skjutas upp, för att möta behovet som halkan i januari brukar föra med sig. I år är allt som inte är akut redan inställt.

Jacob Wulfsberg, chefsläkare på Kungälvs sjukhus, menar att marginalerna är väldigt små.

– Allt som belastar akutsjukvården och operation är inte bra i nuläget. Risken blir att man får vänta längre på operation.

Ortopder i Göteborgsomårdet har gått ut och bett folk att hålla sig inne och inte gå ut i onödan. Jacob Wulfsberg vill uppmana alla att ta det lugnt i halkan.

– Använd broddar och var försiktiga.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@kungalvsposten.se