Luggen upp och vågor i håret på Kungälvscruisingen

På lördag har man chansen att se uppemot 600 amerikanska bilar, de flesta från 50- och 60-talet, glida fram genom centrala Kungälv. För då är det dags för den årliga Kungälvscruisingen, ett event som väcker känslor.

Det är motorklubben Rightbacks MK Kungälv som arrangerar cruisingen.

Hur många bilar och passagerare som är med beror på vädret.

– 500-600 bilar deltar, det är allt från en till sex personer i varje bil, säger Robin Andersson, en av cruisingens funktionärer i klubben och som själv kör en vit Chevrolet Impala från 1965.

Öppnar 10

Deltagarna är från hela landet, till och med från Norge och ännu längre ifrån, många är tidstypiskt klädda. Bilarna är mestadels amerikanska från 50-och 60-talet, men även från 70-talet, och en och annan traktor finns med i cruisingen.

Eventet börjar redan på morgonen vid området kring klubbhuset i Skälebräcke.

– Klockan 10 öppnar vi grindarna för swapmeet och biluppställning. Det kommer vara en del knallar på plats och Denise från Hålanda Frisör är där och klipper passande frisyrer.

Vad är det för frisyrer?

– Det är 50-tals frisyrer. Den manliga varianten är luggen upp och vågor i håret, säger Robin Andersson.

Han tycker kritiken mot cruisingen, att det är stökigt med nedskräpning och fylla, bara till viss del stämmer.

–Det finns alltid en svans som inte sköter sig, och det är sådana som syns och hörs och det är det man ser och läser om. Vi delar ut infoblad och skräppåsar till dem i bilarna och vi har cruisingvärdar som hjälper till. Men även de som ser på cruisingen skräpar ner. Men de flesta är positiva och vi gör så gott vi kan och lite till.

Extra toaletter

Klubben har tillsammans med kommunen och företag ordnat med extra toaletter och containrar att kasta skräp i. Ett 20-tal nattvandrare kommer att gå på stan.

Cruisingtåget avgår från Romelanda till Kungälvs centrum klockan 17 och beräknas ta runt en och en halv timme, sträckningen är lite annorlunda mot tidigare år på grund av vägarbeten.

– En plats som är som är bra att stå vid är vid stora rondellen vid kommunhuset, säger Robin Andersson.

Motoreventet avslutas på kvällen med fest vid klubbstugan där flera liveband och artister uppträder.

– Cruisingen är lite mer än bara brötiga raggarbilar. Det är ett sätt att träffa andra med samma intresse och att använda och visa upp bilarna, och inte bara ha dem i garaget, säger Robin Andersson.

Charlotte Gad

redaktion@kungalvsposten.se

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar