Lucia kom med ljuset

TV + TEXT

Så kröntes hon äntligen – Kungälvs Lucia. I en fullsatt kyrka skred hon in med sitt följe. Nytt för i år är två Staffan.

Det var en mycket stämningsfull och uppskattad Luciakröning i Kungälvs kyrka under torsdagskvällen.

Redan innan kyrkportarna öppnades 17.30 var kön lång i regnet.

– Många ville komma in i kyrkan redan klockan 17 för att försäkra sig om att få en bra plats, det är fantastisk kul att höra, säger Matilda Skön, Luciageneral och musikalisk ansvarig för truppen.

Sju personer i truppen

Årets luciatruppen består av sju personer: Lucian Stina Andersson, de fyra tärnorna Ellen Eliasson, Emma Hedin, Felicia Ljung och Elena Drenou och James von Bagh och Alfred Larsson som Staffan, samtliga går på gymnasiets estetiska program med olika inriktningar.

Höjde stämningen

Kulturskolans musiker och barnkör bidrog starkt med att höja stämningen i kyrkan. När barnen sjöng ”Vi tänder ett ljus i advent. Och alla som är rädda och fryser på vår jord, dom borde få sitta vid vårt bord” rördes nog många långt in i hjärterummet.

– Vilken stämning, så duktiga barn, de är bara sju år, säger sångpedagogen Kristina Rossa-Ek som leder barnkören.

Hektisk tid

Luciatruppen och deras general var mycket nöjda med kröningen.

– Allt gick som vi övat. Det blev jättestämningsfullt med två killar i truppen, det blev en annan klang i sången. Fantastiskt, säger Matilda Skön.

– Det känns mycket bra. Jag är glad att få göra om det, säger James von Bagh.

Och det får han. För nu kommer en hektisk tid med många framträdande på sjukhus, vårdhem, företag och i föreningar för truppen. Pengarna de samlar in i bössor går till UNICEF:s projekt ”Rent vatten”. 

Charlotte Gad

Relaterade artiklar
Fler artiklar