Locks rike firar med salut

På lördag firas nationaldagen av Locks rike i Ytterby. Då ska Locks arvinge döpas, gycklaren Arkadia trolla, och guvernör Harald Stake underhålla. Det ryktas också om ett nytt försök för svensken att inta riket.

Braveheart dånar från vad som känns som husväggarna, men vad som måste vara en dold högtalare. Jan Erik Axelsson välkomnar i full medeltidsmundering: Linneskjorta, grön väst och läderskor. För två år sedan återupprättade han och frun Ann-Marie vad de kallar ”Locks rike”. På dessa marker bodde nämligen för länge sedan Jan Eriks farfars far – Andreas Persson Lock – och tre av hans barn i varsitt hus. Sedan gick tiden och andra boende passerade, tills Jan Erik fick chans att förvärva marken. Cirkeln var sluten.

– Vi är inget nomadsläkte direkt, skrattar Jan Erik och tittar ut över åkrarna där hans förfäder vandrat.

När paret Axelsson skulle bygga ett nytt hus på höjden avfärdade de alla trender och inte minst tanken på ”vitt och fräscht”. Det slutade med att arkitekten ritade en medeltidsborg åt dem.

– När jag och min fru är ute och reser åker vi gärna in på kyrkor och slott och sådant där. Och det har legat latent i huvudet att det hade varit roligt att bygga upp en borg i den här rustika miljön, med stockar och sten.

I två år har de bott permanent i medeltidsmiljön, och bjuder i samband med tvåårsjubileet in allmänheten att känna på atmosfären.

– Locks rike har egna lagar och här infaller nationaldagen lördagen närmast den 17 juli, som invigningen hölls på.

Besökare som kommer hit på lördag blir först och främst ombedda att betala gränsavgift för att komma in i riket. Därefter finns ett rikt program att ta del av, som innefattar hästar, soldater, gycklare och knallar bland andra. Familjeaktiviteter som ponnyridning och lekpark med linbana och armgång finns på plats. Liksom bågskytte både att prova och titta på. Två matställen med hamburgare och grillad gris finns.

Inför lördagen tipsar Jan Erik om att ta med sig hörselkåpor till de små, för de höga smällarnas skull. Och den som vill får gärna klä upp sig i medeltidskläder.

Själva firandet sker klockan tolv, då Locks rike egna flagga hissas och kanonsalut ljuder över ägorna. En halvtimme senare döps Ed Arvedahl, Locks barnbarns barnbarns barn. Andra hållpunkter är till exempel pjäsen om Harald Stake i Kongelf, uppförd av Kärna teater, samt det stora fältslaget med Bohus Elfsborghs Caroliner.

– Svensken har gjort flera försök att inta oss, senast för två år sedan, och det ryktas att de nu ska försöka igen, säger Jan Erik.

Dagen avslutas med att A clear band spelar 1960-tals rock. Vilket är det mest nutida inslaget.

– Fast det kanske är medeltida för ungdomen, tillägger Jan Erik.

Stina Hylén

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar