David Carbe Foto: Frida Ekborg

Lever drömmen som musiker

Pianisten David Carbe har sålt slut Mimers kulturhus och släpper nu en extrakonsert. I oktober ska han spela in en ny skiva och i höst kommer han återigen dyka upp som kapellmästare i Bingolotto.

– Det är ett hårt jobb men jag är tacksam varje dag över att kunna jobba som heltidspianist, säger han.

I år kommer David Carbes slutresultat i antalet spelningar bli drygt 150 stycken. Knappt en varannan dag. Till jul har han fullt upp och i mars och oktober är han oftast alltid fullbokad.

– Då vill folk sitta inne och lyssna på konsert. Sommaren är mycket ute-trubadurer, men det är inget jag strävar efter att göra. Mitt mål och min dröm är att göra konserter i samma storlek som teatern i Mimers kulturhus och samarbeta med andra artister, säger David Carbe.

Och på god väg mot sina drömmar är han. I slutet av september kommer han till Mimers kulturhus och spelar tillsammans med David Carbe kvartett och sångerskorna Sofia Källgren och Caroline Wennergren. Förutom pianospel ska David Carbe tillsammans med Sofia Källgren sjunga duett.

– Vi ska sjunga skönheten och odjuret, jag blev odjuret, säger han och berättar att Sofia Källgren är den svenska rösten till Belle i den tecknade filmen ”Skönheten och odjuret”.

Den första oktober börjar David Carbe kvartett spela in en ny platta med 12 spår. Även då gästas han av Caroline Wennergren, som sjunger mycket jazz och som passar i skivans tema.

– Jag har gjort blandade skivor innan och nu ville jag ha en riktig boogie woogie-platta. Jag vill inte hamna i ett fack, men det är en av mina favoritgenrer. Boogie woogie är en blandning mellan blues och jazz, fast mer ”upprockat”. Det är gladare och mer tjohej i det hela, säger David Carbe.

Den 19 november ska han även gästa Bingolotto som kapellmästare igen och tillsammans med Robert Wells har han flera andra samarbeten på gång, även om inget går att avslöja i nuläget. Den 12 november ska han agera kapellmästare på en gala i Göteborg.

– Det kommer riktigt stora artister, så det är ganska stort för mig, säger David Carbe.

Till våren spelar han som vanligt på Mimers kulturhus och den 3 mars kommer Jan Johansen och gästar konserten.

– Han tyckte det verkade vara ett roligt koncept, Carbe med gäster, och tackade ja direkt, säger David Carbe.

Trots att det stundtals är mycket hårt jobb, ibland dygnet runt, är valet av karriär inget David Carbe ångrar. Han har precis startat ett aktiebolag där han tar emot bokning efter bokning.

– Jag känner mig verkligen på gång. För några år sedan var detta bara en dröm jag hade, men det ligger verkligen hårt arbete bakom. Folk ser bara när jag spelar på scen, men inte det som händer bakom, säger David Carbe.

Frida Ekborg

Relaterade artiklar
Fler artiklar