Leijonhufvud till Salmings klassiska klubb

Förre KIK-spelaren om livet i Växjö och äventyret i norr

Han värvades till Växjös J20 elitlag. När den serien stängdes ner pågrund av coronapandemin fick Marcus Leijonhufvud en ny chans – seniorhockey i hockeyettan med klassiska Kiruna AIF.

Det är ljust några timmar om dagen, men snön lyser upp livet i Kiruna. Och det går snabbt mot ljusare tider. Vid nyår var dagen bara en kvart lång. Förre Kungälv hockey-anfallaren Marcus Leijonhufvud landade i Kiruna i förra veckan i nära 20 minusgrader, men samtidigt vindstilla och torrt.

– När vår serie blev inställd kände jag att jag var tvungen att göra något. Jag kunde inte vara kvar i Växjö och bara träna i smågrupper. Det var tröttsamt. Vår huvudtränare (Janne Karlsson, tidigare coach för Växjö och Karlskrona i SHE) kommer härifrån. Han fixade en plats åt mig och två till, berättar Marcus Leijonhufvud.

Han är på äventyr i klassisk ishockeymiljö, i en stad han förmodligen annars inte hade åkt till i första taget. Bröderna Börje och Stig Salming, Tord Lundström, Lennart ”Klimpen” Häggroth och på senare år Emma Eliasson är bara några storstjärnor som har sina rötter i Kiruna AIF och Matojärvi ishall, Sveriges första inomhushall

Arbetarklubben Kiruna AIF slogs ihop med ärkerivalen och tjänstemannalaget IFK Kiruna i slutet av 80-talet, men för drygt fem år sedan valde klubben att stå på egna ben och börja om i division 3. Resterna av det tidigare samarbetet heter Kiruna IF och spelar i samma serie, hockeyettan norra.

– Hittills har de varit grymma i klubben. Sportchefen har tagit hand om oss skitbra och verkligen fixat mycket i början, säger Marcus Leijonhufvud om sina första dagar i Kiruna AIF som numera spelar i Lombiahallen.

Tiden i Växjö började aningen trögt, sedan kom Marcus Leijonhufvud in i det allt mer.

– Allt har fungerat bra, med mat i fin restaurang och bra boende. Hockeyn gick bättre och bättre för varje match. Det var mycket högre tempo än i Kungälv. Det är mycket åka juniorhockeyn. Men mot slutet, efter att serien stängde och vi inte har kunnat ha riktiga lagträningar, var det lite segare, säger han och fortsätter:

– Den mesta skillnaden var den fysiska delen utanför hockeyn, med träning i gymmet. Jag har mycket bättre fysstatus nu. Det var den jag behövde jobba på i somras när jag kom till Växjö.

De flesta killarna på hans nivå har gått den traditionella vägen via ungdoms- och juniorlag och inte spelat i A-lag. Marcus Leijonhufvud debuterade i Kungälv hockeys seniorlag som 16-åring och växte i den rollen med åren. Sista säsongen var han en given poängspelare i hockeytvåan.

– Det har varit väldigt skönt att ha spelat seniorhockey, med tanke på att vi möter större, starkare och mer rutinerade spelare. De är inte alltid de bästa på skridskorna, men de vet alltid exakt var de ska stå. I Kungälv fick jag spela otroligt mycket matcher.

Nu har han gjort några träningar med Kiruna AIF, nästjumbon i höstens serie, som han ska spela med säsongen ut på ett låneavtal. Det är oklart när det blir match, flera möten är uppskjutna på grund av coronapandemin. Det har även gått smitta i Växjö. Marcus har haft sin släng av covid-19, men var bara krasslig någon dag. Han är frisk nu och vill vara en fläkt i sitt nya lag.

– Styrkan är mitt offensiva spel, skottet och att jag är stark på på puck. Det är det jag är bra på. Jag ska försöka visa att jag är där för att verkligen hjälpa laget.

Han har sällskap av två lagkamrater från Växjö, varav den ene är en Kirunakille.

– Det är alltid skönt med kamrater här, men det är inte så viktigt. Jag har lätt för att prata och är social.

Vill du hälsa något hem?

– Jag vill tacka Kungälv. Synd att serien tog slut, det såg ut som att de hade något bra på gång.

Niklas Ohlson

0303–20 68 22

niklas.ohlson@kungalvsposten.se