Legendariske siminstruktören Knut Rosén död

Han startade det första babysimmet 1979 i Sverige, två år tidigare hade han fått inspirationen under en resa i Tyskland.

I veckan avled Knut Rosén i sitt hem i Kungälv, 93 år gammal.

Han var en legend. Knut Rosén introducerade babysimmet i Sverige och var aktiv i Kungälvs simsällskap och simskolan i decennier. Och han tävlade i veterantävlingar långt upp i 90-årsåldern.

– Knut Rosén har betytt mycket för babysimmet, det var han som började och han skev böcker om det. Han var verkligen med. Och inte bara det. Utebadet hade inte varit var det blev, utan något helt annat. Han satt i styrelsen i Kungälvs simsällskap i 50 år. Ändå in i det sista tittade han in på kansliet och sa hej. Han har varit aktiv hela tiden, när han sa något så gjorde man det. Han kunde sina saker, var trygg med både barn och föräldrar. På ett makalöst sätt fick han barnen att göra saker man inte trodde. Knut var en fantastisk människa, det är verkligen sorgligt att han går vidare, säger Ulrica Brogren, simsällskapets vice ordförande.   

Knut Rosén var en pionjär. Så här berättade han om den första tiden med babysim i Sverige.

– Vi trodde att vi var bland de första, men så poppade det upp babysim överallt – Australien, Japan – överallt där det är mycket vatten runtom. Det var när vi fick pooler med varmare vatten som vi kunde ha babysim i Sverige. Det går inte utan varmt vatten, som i Söderhavet. Det har inte varit lätt. Simfrämjandet var motståndare från början, först efter tio år började de förstå, menade Knut Rosén.

För fem år sedan lämnade han över ansvaret för babysimmet till Therese Meyer, även om han inte kunde släppa taget helt.

– Styrelsen (i Kungälvs simsällskap) inser att jag inte är odödlig. Men fortfarande känner jag mig tillräckligt frisk för att fortsätta. Och jag kan inte sitta hemma och uggla. Det här är roligt, tyckte han Knut Rosén.

Kungälvs simsällskap har lagt ut sitt minnesord på sin hemsida och på Facebook.

Niklas Ohlson