Körde in i viadukt och fattade eld: ”Lastbilen var för hög”

En lastbil började brinna när den körde in i viadukten mellan Vikingatorget och E6:an i Kungälv på måndagsmorgonen.

Vägen och gång- och cykelbanan stängdes av under släckningsarbetet.

Strax innan klockan 07.00 på måndagsmorgonen kom larm om en brinnande lastbil på Utmarksvägen, mellan Gula Komarken och E6 vid Vikingatorget.

– Det är en lastbil som har börjat brinna när den har kört in i en viadukt, det är oklart varför, säger Kalle Kivistö, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Utmarksvägen, söder om Kongahällagatan, stängdes av för all trafik. Styrkor från räddningstjänsten i Kungälv och Surte var på platsen, tillsammans med polis och ambulans.

– Föraren ska ha varit ute ur bilen och ska inte vara skadad, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson.

Trafikverket varnade för att rök från branden blåste ut över E6:an, men branden ska inte ha påverkat motorvägstrafiken för övrigt.

Strax efter klockan 08.00 meddelade polisen på sin hemsida att lastbilen fortfarande brann, och att gång- och cykelbanan över E6 var avstängd.

– Vi är kvar på platsen, det brinner lite i ett kylaggregat på lastbilen. Vi är nog klara inom en halvtimme, men trafiken kommer att påverkas så länge, säger Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg, till Kungälvs-Posten vid 08.30-tiden.

Strax innan klockan 09.00 var branden helt släckt, lastbilen kunde börja bärgas och räddningstjänsten påbörjade saneringsarbetet av vägbanan.

Fram på förmiddagen hade polisen information om orsaken till olyckan.

– Lastbilen var för hög, så taket har gått i viadukten. Chauffören gick själv ut och påbörjade att försöka släcka branden. Men det brann bra stund där, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson.

Närmast väntar en kontroll av viadukten under gång- och cykelbanan.

– Man ska kolla så att det inte har blivit några skador på bron. Det kommer att bli någon typ av besiktning, säger Jenny Widén.

Räddningstjänsten lämnade platsen klockan 09.45 efter att ha spolat och sanerat vägen.

En polisanmälan om vårdslöshet i trafik är skriven.

Catrin Hansson

catrin.hansson@kungalvsposten.se