Lasse-Maja kalasar på fästningen

I sommar är det 27 år sedan Lasse-Maja för första gången gjorde entré med sitt gästabud på Carlstens fästning. Nu repar ensemblen för fullt inför sommarens föreställning.

Så fort Anders Rönnefors sätter på sig hucklet och läppstiftet sker förvandlingen. Han blir Lasse-Maja, skrytaren och skrävlaren som med lätthet förför kvinnor och män och lurar dem på både kärlek, pengar och allt annat av värde.

– Lasse-Maja är väldigt lätt att plocka fram, vi har ju känt varandra rätt länge, säger Anders Rönnefors som med åren bör ha förbrukat fler rödorange läppstift än de flesta.

Genom åren har många både Kungälvsbor och utsocknes suttit i publiken på Carlstens fästning och sett Lasse-Maja fara fram mellan borden med smicker och skämt, en del enligt manus, annat på improvisation.

Alltid sugna

Att Anders Rönnefors och teaterkollegan Patrik Putte Hedin fortfarande älskar att ge liv åt berättelsen om Lasse-Maja går inte att ta miste på.

– Senast vi gjorde kalaset på fästningen var 2013, men nu blev vi sugna igen, eller, sugna är vi alltid, men det har varit annat som kommit emellan. Sen är det inte direkt gratis att göra en föreställning heller, men nu gör vi det i samarbete med Thomas och Nina Berndtsson som driver restaurang 1860 på fästningen. Annars hade det nog inte gått, säger Putte Hedin. Han var med redan 1992 när kommendanten på Carlsten, Eiwe Svanberg, och Thomas Per-Jönsson drog igång föreställningarna om Lasse-Maja.

Nygammalt manus

Putte Hedin har skrivit om Katarina Breitfeldts originalmanus flera gånger genom åren för att anpassa till det skiftande antalet medverkande i föreställningarna. Han spelar själv den storvulne och aningen lättflirtade krögaren på Dunderboda krog, dit publiken får följa med under föreställningen.

– Det ska bli fantastiskt roligt att blåsa liv i föreställningen på riktigt igen. Vi gjorde ett event förra året, bara jag och Anders i samband med en öllansering på Marstrand. Det var väldigt lyckat, men två personer är lite för få för att göra en hel föreställning, så nu har vi fått förstärkning av ett riktigt proffs, säger Putte Hedin och syftar på Siv Eriksson som är årets nykomling i ensemblen. Hon har varit med i Kärna Revysällskap sedan 2003 och ser fram emot föreställningarna på Carlstens fästning.

– Det är roligt att få vara med och göra föreställningen med Putte och Anders. Vi har inte jobbat ihop tidigare, men det känns bra och vi gör det jag gillar mest, att få skapa nåt tillsammans, att få berätta en historia och förmedla att det finns lite lekfullhet i livet, säger Siv Eriksson som också infört en del nyheter i föreställningen.

– Siv styr upp lite, hon har bytt ut två låtar och dessutom ett par tonarter, det kan bli lite svårt för mig och Anders. Nu ska vi dessutom repetera också och det är vi inte så vana vid, vi brukar bara köra på, skojar Putte Hedin men tillägger i nästa andetag att det är är bra med någon som ser med nya ögon på historien om Lasse-Maja.

Helkväll med middag

Den som sett föreställningen kommer delvis att känna igen handlingen som kretsar kring tjuven och charmören Lasse-Maja som under 26 år satt fängslad på Carlstens fästning. Under föreställningen som är i tre akter serveras mat och dryck och ett axplock händelser från Lasse-Majas vidlyftiga liv.

Skådespelarna har tio inbokade repetitioner under våren tillsammans med musikerna Johan Kullberg och Thomas Larsson, som också han varit med sedan starten 1992.

Enligt Putte Hedin är det mesta i föreställningen redan rätt väl planerat, men han funderar på en detalj som skulle krydda arrangemanget lite extra: kyrkan på Carlstens fästning.

– Om vi om vi ber riktigt snällt i tidningen så kanske det funkar; snälla Eiwe och Siri Svanberg, vi kan väl få låna kyrkan?

Anna hedlund