Hesa Fredrik ljöd i Kungälv av misstag

Hesa Fredrik ljöd över Kungälv på tisdagsmorgonen. Orsaken var ett ammoniakutsläpp från Ale Arena och i Kungälv gick larmet av misstag, men kommunens växel blev omedelbart nedringd och klockan tio brakade den ihop.

Vid 08-tiden kom larmet om att misstänkt gasutsläpp i Ale.

– Det handlar om ett ammoniakutsläpp och vi är där och bistår räddningstjänsten att spärra av ett större område , säger Christer Fuxborg, presstalesperson hos polisen till SVT Väst.

Enligt polisen är det ett kylaggregat vid ishallen som är källan till utsläppet.

Ett område på 300 meter har spärrats av eftersom man inte ska vara nära och riskera att andas in ammoniak. Därför uppmans också allmänheten i Bohus och Surte att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Den uppmaningen gäller dock inte i Kungälvs kommun. Att larmet också gick i Kungälv vid 09-tiden berodde på ett tekniskt fel. Växeln i Kungälvs kommun blev omedelbart nedringd av oroliga kommuninvånare, och i kommunens kundtjänst kunde man till att börja med bara hänvisa till vad som skrivits på nyhetsmedierna hemsidor.

Noel Cornér är informatör på Kungälvs kommun och efter samtal med räddningstjänsten vill han lugna kommuninvånarna i Kungälv.

– Det visade sig att Hesa Fredrik är felprogrammerad och att larmet hördes inte bara i Ale utan också över hela Kungälvs kommun, trots att larmet inte gäller oss överhuvudtaget. Därför har man inte kunnat blåsa faran över, eftersom faran inte är över i Bohus ännu, säger Noel Cornér, informatör på Kungälvs kommun.

– Enligt Räddningstjänsten som jag talade med för fem minuter sedan, är utsläppet bara farligt i närområdet runt Jennylund, det inte någon fara att köra över till Bohus och ta 45:an heller, säger Noel Cornér.

Klockan tio på tisdag förmiddag meddelade Kungälvs kommun via sin hemsida att det inte går att ringa till kommunväxeln och att de söker felet. Efter en halvtimma var dock det problemet löst och växeln åter i funktion.

Vid 10-tiden hade polisen utökat avspärrningen vid Ale Arena och man hade då också sökt med helikopter för att se inga obehöriga är på platsen, skriver SVT.

Räddningstjänsten skriver i ett pressmeddelande att en brandman som blev belastad av arbetet i värmen har förts till sjukhus för kontroll och uppföljning. Läget ska vara stabilt.

Vid 13-tiden meddelade räddningstjänsten att läckaget var under kontroll och att faran för allmänheten är över.

Kajsa Lind

Anna Hedlund