Annelie Pompe har hållit kurser på Hönö och Lysekil i sommar och Marstrand blir sista anhalt. Hon har tagit en paus från tävlandet för att vila lungorna. Foto: Privat

Lär dig hålla andan i helgen

Helgen på Marstrand går i fridykningens tecken. Tidigare världsrekordhållaren Annelie Pompe är på besök och håller kurs.

Under lördag och söndag hålls en kurs som redan är fullbokad men fredag kväll finns platser kvar till föredraget. Annelie Pompe kommer då berätta om och lära ut andningsteknik. Hon kommer bland annat prata om fysiologi och vad som händer i kroppen när man håller andan.

– Det är ganska spännande för efter den här föreläsningen kan de flesta hålla andan i 2-3 minuter. Mycket handlar egentligen om kunskapen om vad som händer i kroppen, att veta om att det inte är farligt. Det handlar mycket om mental träning, berättar Annelie Pompe.

Om paniken kommer är det reptilhjärnan som tar över. Ett grundtips är därför att lyssna på tankarna och bestämma vilka tankar man ska tänka.

Tycker aldrig du att det är obehagligt?

– Absolut, men det häftiga är att man vänjer sig och det är det som är min motivation att lära ut. Det tar ungefär en månad så känns det lika naturligt att hålla andan som att andas.

Kan man ha nytta av andningsövningarna även till vardags?

– Ja. Många upplever att de har svårt att andas, att de andas väldigt snabbt och högt upp och då syresätter man sig dåligt. Det har med stress och allt det att göra. Det har visat sig att om man utsätter sig för syrebrist börjar hjärnan tillverka fler blodkärl, man blir smartare helt enkelt.

Annelie Pompe kommer också hålla yogaövningar för att öka sin lungvolym. Att det går att stretcha lungorna större är hon själv ett bevis på. Hon ökade sin lungkapacitet från 3,8 liter till 5,5 på ett halvår. Övningarna är nyttiga både för vardagslivet och sportaktiviteter, enligt Annelie Pompe.

Dykningskursen äger rum runt Pater Noster, om vädret tillåter. Annelie Pompe hoppas på lek med sälarna, som hon menar är både rädda och nyfikna på samma gång.

– Det är då vi får nytta av övningarna genom att vi kan vara längre med djuren under vattnet, och då tänker man inte på att hålla andan utan njuter bara.

Stina Hylén

Fridykning på Marstrand

Vad: Föredrag med Anneli Pompe

När: Fredag kl 18-21

Var: Lokal anpassas efter antal anmälda, som görs till Marstrands Dyk & Skeppshandel

Pris: 300 kr

Relaterade artiklar
Fler artiklar