Kvinnor på historisk vandring

Kungälv har haft flera både mäktiga och märkliga kvinnor.

En promenad i den gamla stadskärnan kommer beröra några av dem.

– Det handlar om kvinnor, naturligtvis kommer jag att nämna någon man också, men fokus kommer att vara på kvinnor. Mäktiga och märkliga kvinnor har betytt mycket för samhället, fast vi pratar inte om dem idag. Det kan bero på att det ligger långt tillbaka i tiden, eller för nära i tiden. På något sätt får de inte plats. Historiskt har vi skrivit om män, men nu börjar historieböcker även skrivas om kvinnor, berättar Lena Aldrin Jansson från Bohusläns guider.

Drottning och nobelpris

Hon ska ta med folket på vandring i Kungälvs äldsta delar.

– Det handlar om kvinnor som har anknytning till Kungälv och har satt sina spår, från 1 000 år tillbaka till dagens kvinnor. Här finns en regerande drottning, Margareta, nobelpristagare, Selma Lagerlöf och forskare, Lise Meitner. Jag kommer även att lyfta vardagskvinnan. Det finns mycket berätta om, jag håller på en timma och berättar om dem jag hinner med.

Finns det någon som sticker ut?

– Det finns flera. Josefina Dahlbom är en av dem. Kungälvs pepparkaka var hennes eget recept som hon höll hårt på. Trots att hon blev erbjuden mycket pengar så lämnade hon inte ut det till Göteborgs kex. Receptet hade använts i generationer. Hennes mjuka pepparkaka var känd vida omkring. Kvinnorna bakade och sålde den som en extra inkomst. Idag finns likartade pepparkakor, men inte hennes.

Kjol som krigsbyte

Lena Aldrin Jansson vill helst spara historierna till guidningen, men bjuder på en kort till.

– Kvinnokläder blev förr till krigsbyten till Sverige, då Kungälv tillhörde Norge, och de finns fortfarande kvar. Gustav II Adolf tog en kvinnokjol som krigsbyte, den hade en tillhört en kvinna i Kungälv.

Niklas Ohlson

0303–20 68 22

niklas.ohlson@kungalvsposten.se