Kuststädning, fisk och fina fartyg

Att det snart är lika mycket plast som fisk i havet är något som engagerar många. Det märktes när Västerhavsveckan gjorde nedslag på Marstrand under fredagen.

Ett 40-tal personer åkte ut med Svanen West från Koön, där besättningen ordande aktiviteter under en två timmars båttur. Inkluderat var bland annat sälsafari, vittjande av hummertinor och möjligheten att lära känna havet bättre.

– Vi kommer berätta historien om öarna här och prata om fiske och miljötillståndet i havet, säger Niclas Åberg, och nämner brist på stor rovfisk och övergödning som två exempel.

Sedan är det dags att kasta loss och stämningen är munter bland de ombord. Gunita Cruse med barnbarnet Astrid Båth vinkar hejdå.

– Vi bor vid havet och är intresserade av det. Västerhavsveckan är fantastisk, en eloge till de som anordnar, säger Gunita Cruse.

Längre bort längs kajen står Edwin Andersson med fiskespöt i handen. Han får instruktioner av sportfiskaren Emil Sörlin eftersom det är första gången han testar på det här. Efter en timma har tre fiskar och ett sjögräs nappat.

– Man ska vänta tills det kommer fisk, är Edwins tips, och själv har han exemplariskt tålamod.

På Marstrandsön har Kungälv kommuns miljöenhet ställt upp ett tält tillägnat plast på fel plats. Skyltarna ger en konkret fingervisning om vidden av problemet. Till exempel att minst 1 miljon fåglar dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast från havet. Eller att de skador på fiskeredskap och fartyg som marint skräp orsakar kostar västkustfiskarna 10 miljoner om året. Dessutom finns ett filmtält som visar kortfilmen Strömmar av plast

– Den är pedagogisk och engagerande, berättar TorBjörn Nilsson, kommunekolog i Kungälv. Han tipsar de som inte ser den på plats att söka upp den på youtube.

Hans kollega Emelie Wallenås berättar att många besökt tältet.

– Medvetenheten är hög, men vi behöver väcka den ännu mer.

Det handlar bland annat om att få folk att ändra vanor, såsom att inte använda engångsartiklar i plast utan välja andra alternativ när sådana finns. Tygkassar i mataffären till exempel.

– Det finns inte bara synlig plast. Det finns också i krämer och allt möjligt.

Plast i alla storlekar skadar djurlivet. När fåglar äter stora plastbitar blir de mätta och dör av svält, och när plankton får i sig giftig mikroplast förs det vidare i näringskedjan och når så småningom oss människor när vi äter fisk.

Vid sidan av utställningstältet hänger ett valskelett i trä med magen fylld av skräp från hav och kuster. Men trots dystra bilder som dessa handlar Västerhavsveckan också om att lyfta fram positiva saker. Där är fartyget Astrid Finne ett lysande exempel, som just seglat iväg med 12 lyckliga skräpsamlare. Fartyget ska dessutom på en världomspännande segling snart, med missionen att rädda havet.

Läs mer:Seglar för en renare kust

Stina Hylén

redaktion@kungalvsposten.se

Västerhavsveckan 5-13 augusti

En temavecka för havsmiljön arrangerad av ett flertal aktörer från Strömstad till Kullaberg. Med hundratals aktiviteter är syftet att öka kunskapen om de utmaningar Västerhavet står inför.

Relaterade artiklar
Fler artiklar