Kungälvsprofil ur tiden

Kungälvsprofilen Conny Andersson har avlidit i en ålder av 63 år. Kungälv är en enorm kunskapskälla fattigare konstaterar vännen Bo Ericsson.

Hembygdsforskaren och Kungälvs-Postens mångårige medarbetare Conny Andersson avled i sviterna av sjukdom på Kungälvs sjukhus natten mellan lördag och söndag.

Conny var ordförande i Kungälvs Fornminnes- och hembygdsförening och ansvarig för Kungälvs Musei Vänners fotoarkiv. Under flera år samlade han fotografier från Kungälv genom åren och kunde upprätta ett gediget arkiv. I Kungälvs-Posten skrev han och berättade kring fotografierna under vinjetten ”Fotot från förr”.

Conny Andersson sammanställde och publicerade också, tillsammans med vännen Bo Ericsson, två böcker med Kungälvsfotografier från 1900-talets början och framåt. Senast i september utgavs den senaste, ”Kungälvsbilder – 1960-talet eller när EPA kom till staden!”. Böckerna har getts ut med hjälp av föreningen Kungälv Musei Vänner, där också Conny Andersson var styrelseledamot.

– Conny skrev, jag redigerade och fixade med bilderna, säger fotografen och parhästen Bo Ericsson.

De två lärde känna varandra när Conny Andersson ställde ut fotografier i hyresgästföreningens lokaler 2004.

– Conny brukade också hålla offentliga föredrag och berätta om de bilder han visade, det gjorde han så länge rösten höll, säger Bo Ericsson.

Det enorma kunnande som Conny Andersson hade om Kungälvs moderna historia och framväxt går inte att ersätta menar Bo Ericsson.

– Han var född här, han hade ett otroligt minne och kände igen folk på bilderna. Det han inte visste tog han reda på. Conny kunde bli arg på politiker och kommunala tjänstemän om de gjorde fel, till exempel när inskrifter på stenar i parker blivit felaktiga. För Kungälvs kulturliv är det en stor förlust, Conny var en otrolig kunskapskälla och massor av kunskap försvinner med honom. Han var också en otroligt fin kamrat.

Till Kungälvsmässan år 2020 hade de två planerat att få färdigt sitt tredje projekt i bokserien, ”Kungälv i bilder på 1970-talet”. Nu hann de inte ens börja.

Conny Andersson avled i en ålder av 63 år och sörjs närmast av sina tre söner, sin syster och sin mamma.

Gittan Öhman

gittan.ohman@otv.se