Kungälvshus kan bli årets villa

Villan Späckhuggaren som ligger i Holm är ett av fyra hus som nominerats till prestigefyllda villapriset. För arkitekten bakom kom villan också att bli ett oväntat personligt projekt.

Det är Sveriges arkitekter som står bakom villapriset med en jury som nominerat årets fyra kandidater som tävlar om utmärkelsen. Bland dem finns villan Späckhuggaren beställd av en privatperson och belägen i Holm utanför Kärna.

– Det är jättestort. Det är en enorm konkurrens med tanke på allt som byggs över hela landet så att vara en av fyra nominerade känns fantastiskt och är en stor ära, säger Andreas Lyckefors på arkitektkontoret Bornstein Lyckefors som ritat huset.

Villaägaren ville att huset skulle inspireras av ägarens segelbåt och därifrån kom också namnet; Späckhuggaren. Men under projektet gjorde de en oväntat upptäckt som påverkade hela utformningen av huset.

– Det fanns en arkeologisk stämpel och det visade sig att det hade stått en handelsbod på tomten som brunnit ned. Det var ett par som drivit den och det visade sig vara min farfars farfar. Det blev lite som en chock att det var en så nära släkting. Han hette dessutom också Andreas.

Efter den upptäckten blev projektet väldigt personligt för honom och platsens historia fick också ta en tydlig plats i byggnaden berättar Andreas Lyckefors.

– Det ändrade allting och villan fick karaktärsdrag av klassisk ladugårdsarkitektur med magasinsliknande drag. Det blev en hybrid med bostad och historia. Det fanns en sådan energi i den platsen.

Men kopplingen till båtlivet finns också kvar i huset beskriver han.

– Det ser man i den genomarbetade planytan där allt är utnyttjat. Det är superoptimerat precis som i en båt.

I juryns motivering beskrivs villan som att den ”flörtar med timmerladans uttryck” och som ett tredimensionellt pussel där varje vinkel och steg väcker nyfikenhet. Vilken villa som får priset avgörs den 28 november.

Kajsa Lind

Relaterade artiklar
Fler artiklar