Kungälvsbor arrangerar manifestation för demokratin

Torsdag 6:e september blir det firande av demokratin och allas lika värde i Fästningsparken. Christer Mattsson och Kadir Meral är kvällens talare och arrangörerna, en grupp Kungälvsbor som vill sätta fokus på de goda krafterna i Kungälv, hoppas på stor uppslutning.

Arrangörerna är ett gäng vanliga Kungälvsbor – grannar, släktingar och goda vänner, många med barn i skolåldern – som vill lyfta fram de goda krafterna i kommunen. De bestämde sig för att själva dra ihop ett arrangemang för att fira demokratin och allas lika värde.

– Vi satt och diskuterade att det har blivit för mycket fokus på det negativa i Kungälv, med rasism och högerextremister – trots att de inte är så många så blir det mycket fokus på det negativa. Den stora majoriteten Kungälvsbor vill ha ett samhälle för alla och vi behöver gå ihop och visa hur viktig demokratin är. Vi är vanliga Kungälvsbor som inte har någon erfarenhet av att arrangera sånt här, men vi har hjälpts åt och nu börjar planeringen bli klar, berättar en av arrangörerna.

Evenemanget, Tillsammans i Kungälv för demokrati och allas lika värde, hålls i Fästningsparken torsdagen den 6 september, klockan 18.30. Det blir musik, tal av Christer Mattson, forskare vid Segerstedtinstitutet och grundare av Toleransprojektet, och Kadir Meral, föreläsare, komiker och krönikör i Kungälvs-Posten. Det blir gemenskap i all enkelhet, skriver arrangörerna på sociala medier, och de hoppas på stor uppslutning.

– Många sitter hemma och förfasas, vi tänker att det blir mycket bättre i samhället om man går ihop och visar stöd för demokrati och allas lika värde. Vi hoppas att många kommer och det skulle vara roligt om idrottsföreningarna och andra föreningar gick ihop och tillsammans prioriterade att komma till Fästningsparken den kvällen, kanske i klubbtröjor. Det kostar bara ett av alla höstens träningstillfällen och skulle vara ett sätt för föreningarna att visa att de här frågorna är viktiga för dem. Sedan hoppas vi att många barnfamiljer kommer och att det blir en fin stund för alla. Om vädret är tillåtande så kan man ta med en picknickkorg och äta kvällsmaten i parken, är vädret inte så tillåtande så tar man med ett rejält paraply istället, hälsar arrangörerna som har valt att inte framträda med namn i tidningen.

Anna Hedlund

anna.hedlund@kungalvsposten.se