Kungälvsbon Andreas Nilsson hyllas i Kina

Idag onsdag lanseras Lynk&Co Concept 03 på Shanghai Auto Show.

Bilen har designats av Kungälvsbon Andreas Nilsson, som är chef för Geely Design Europe.

Strax innan presskonferensen passade Kungälvs-Posten på att ställa några frågor till Andreas Nilsson, om hur det känns att befinna sig i Shanghai.

– Det är varmt och skönt med 27 grader och sol. Men det är fortfarande lite pirrigt med tanke på att det är första mässdagen, säger han.

Hur har mottagandet varit så här långt?

– Vårt eget event som vi hade för kinesisk press i söndags och måndags blev fantastiskt positivt mottaget. 600 journalister fanns på plats den första dagen. 10 000 artiklar skrevs i Kina och hela tillställningen sändes live på webben och sågs av otroliga 50 miljoner tittare. Som svensk är det nästan svårt att förstå men förstås är detta roligt efter flera års slit.

Din roll i allt detta?

– Som chef för Geely Design Europe har jag designansvaret för alla Lynk&Co-produkter. Jag har byggt upp avdelningen sedan mitten av 2013 och vi är nu 240 personer som jobbar med olika aspekter av design inom produktutveckling.

Antar att du är van Kinaresenär vid det här laget?

– Jag reser i snitt en gång i månaden men nu inför lanseringen här har det förstås blivit mer. Nytt den här gången var att nästan hela familjen var med under den första veckan, vilket var jättekul.Jag fick visa dem hur mitt liv här har varit de senaste åren och vi hann också med att åka några dagar till Peking för att gå på muren och besöka andra sevärdheter.

Varför har lanseringen av nya crossovern i Europa och USA 2018 skjutits upp till 2019?

– Det här ligger utanför mitt ansvarsområde, men det jag kan säga är att det alltid är känsligt med planering av lansering på nya marknader eftersom det måste stämma med nya krock- och emissionslagkrav. I vårt fall handlar det om en justering på några månader, från slutet av 2018 till början av 2019. Dessutom delar vi teknik med Volvo Personvagnar, så även deras planer måste beaktas.

Till sist. Vad exakt innebär begreppet ”världens mest uppkopplade bil”?

–  Inte heller mitt område men i korthet är idén att alla Lynk & Co produkter är konstant uppkopplade och inte beroende av användarens mobiltelefon som det ofta är idag. Det ihop med ett öppet API (en plattform för programutvecklare) öppnar upp nya möjligheter som inte funnits tidigare, som en smartphone på hjul. Nya tjänster kommer att utvecklas av oss men det vi verkligen vill är att kraften som finns där ute ska få komma till tals och skapa det som vi inte ens kunde drömma om. Det är därför vi har skapat något vi kallar CO:LAB, ett forum där detta skapande kan få spira.

Katarina Berg

0303-20 68 28

katarina.berg@kungalvsposten.se

Andreas Nilsson

Ålder: 43 år

Familj: hustrun Catrin och fyra döttrar 13-20 år

Bor i Kungälv: Sedan 1998

Utbildad till bildesigner: I Coventry där äldsta dottern föddes

Bodde 2005-2009: Med familjen i Michigan, USA, och jobbade för Ford

Sedan 2013: Chef för Geely Design Europe och ansvarig för designen för Lynk&Co

Relaterade artiklar
Fler artiklar