Kungälv tågade för demokratin

Socialdemokraternas demonstration på första maj lockade fler deltagare än på många år. Kungälvsbor och tillresta gick i det fler hundra meter långa tåget genom Kungälv till Nytorget där socialminister Lena Hallengren i sitt tal tal lämnade besked till Kungälvsborna att regeringen tillsätter en utredning för att utreda möjligheten att förbjuda rasistiska och nazistiska organisationer.

För första gången på många år blev det fullt på Nytorget av demonstranter och åhörare som ville fira första maj i Kungälv. Kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S) konstaterade att om antalet demonstranter växer lika mycket nästa år så kommer firandet att behöva ytterligare ett torg för ge plats åt alla.

Att Arbetarekommunerna i Lilla Edet, Tjörn, Öckerö, Stenungsund hade i år beslutat att delta i Kungälvs förstamajfirande istället för att demonstrera på sina orter.

Talarlistan på Nytorget var lång och den första i talarstolen var Sandra Mathiasson, ordförande i SSU Kungälv. Hon talade om hotet mot demokratin och klimatet och varnade för att Sverige är på väg i fel riktning. Hon sade att det nu finns två val, antingen ett samhället där människor ställs mot varandra, klimatförändringarnas påverkan ökar och demokratin tynar bort, eller en värld där människor är enade, gemensamt tar ansvar för vår påverkan mot jorden och en demokrati starkare än någonsin.

Socialminister Lena Hallengren valde att besöka Kungälv på första maj och hon var förmiddagens huvudtalare på Nytorget.

– Förutom att det är första maj och vi är ute idag på alla ställen i Sverige, så är jag här för att få hålla ett anförande till socialdemokrater, till arbetarrörelsen och till Kungälvsborna som handlar om värdet av demokrati och vikten av att vi står upp för demokratin varje dag. För mig är det här arbetarrörelsens dag men också demokratins högtidsdag där man står rättigheter som vi tar för givna men som verkligen inte är det.

Kenneth G Forslund (S), riksdagsman från Kungälv och ordförande i utrikesutskottet,  välkomnade i sitt tal Lena Hallengrens besked om att regeringen tillsätter en utredning för att utreda möjligheten att förbjuda rasistiska och nazistiska organisationer.

– För att stoppa historieförfalskare från att missbruka yttrandefriheten så är det här viktigt. Och det är därför som jag också har ändrat mig. Det är dags att ändra lagen, det är dags att förbjuda medlemsskapet i rasistiska organisationer, det är dags att kunna stoppa rasistiska demonstrationer. Yttrandefriheten måste skyddas från dem som missbrukar den, från de som ytterst vill avskaffa yttrandefriheten

Kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S) var sista talare upp på scenen och var märkbart glad över den stora uppslutningen på Nytorget.

Jag är väldigt glad över att så många har kommit och jag är väldigt stolt över att vara Kungälvsbo också, att bo här och leva här. Jag älskar den här kommunen.

Odhner pratade om Kungälvs låga arbetslöshetssiffror och kommunens ambition att minska utanförskapet, innan har gick över till att tala om Socialdemokraternas paroll för årets Första maj-firande – för demokrati och mot extremism. Även han välkomnade regeringens utredning.

– Trots att fattigdomen i världen minskar och trots att utbildningsnivån ökar så ser vi Putin, vi ser Trump och vi ser att demokratin och människors lika värde pressas tillbaka. Vi ser de nationalpopulistiska krafterna, vi ser extremismen, terrorismen, hur den sveper fram globalt. Vi ser hur Sverigedemokraterna ökar i landet, vi ser hur de vill ta plats i Europaparlamentet, vi ser det här i Kungälv. Och i den skuggan, så kryper de fram, de riktiga svarta mörkerkrafterna och visar sig här. För första gången på 75 år försöker de demonstrera på våran dag, här i våran stad. Och det är då vi samlas, för vi säger att det räcker nu. Vi vill inte ha någon socialpopulism, vi vill inte ha någon extremism, vi vill inte ha några religiösa eller politiska våldsbejakande extremister – vi vill ha demokrati och alla människors lika värde, här i vår kommun, i vår region, i vårt land.

Anna Hedlund

Karin Henriksson