Krönika: Skräddarsydd verklighet

Du vaknar på morgonen. Du har förprogrammerat vilka människor du kommer träffa under dagen, vilka maträtter du ska äta och vilka nyheter du ska ta del av. Är du trött på den grå vardagen och vill undvika att träffa samma människor när du går utanför dörren är det bara att sätta på dig dina artificiella glasögon och hux flux omvandlas gatan du går på till en strandpromenad och dina grannar blir Pokémon-figurer som du kan fånga, istället för att hälsa på eller växla några ord med. Tycker du att allt detta låter lite väl science fiction. Inte alls. Du är redan där. Välkommen till din skräddarsydda verklighet.

Redan idag personanpassar Google ditt sökresultat efter dina tidigare sökningar, din geografiska placering eller dina intressen. Facebook visar inlägg i första hand från de människor som du har interagerat mest med. Schibsteds jobbar på att arbeta fram en algoritm där läsarna ska få personanpassade nyheter och annonser. Vi blir mer och mer omslutna av de så kallade filterbubblorna.

Utvecklingen är delvis självförvållad men oftast sker det utanför vårt medvetande. I det globaliserade informationssamhället söker vi trygghet och sammanhang. Varför ska jag interagera med människor som har skilda åsikter eller intressen? Det är mycket bekvämare att samspela med folk där vi är likasinnade. Lika barn leker bäst. Och varför ska jag förspilla min dyrbara tid på nyheter och analyser som krockar med mina egna värderingar? Med den inställningen bakas vi in i slutna informationsbubblor, så kallade ”ekokammare” där likasinnade människor bekräftar varandras världsbild med ryggdunkningar. Vi riskerar ha en utveckling där samhällsgrupper som högerextrema, vänsterextrema, religiösa fundamentalister eller medelklassen snickrar in sig i sina slutna rum och lever i parallella världar. Allt blir svart eller vitt. Vi mot dem. Goda mot onda.

Du har stort ansvar att inte hamna i dessa ekokammare. Med några aktiva knapptryckningar kan du spräcka filterbubblan som sluts kring dig. När det kommer till vardagen: akta så att du inte hamnar i de fysiska filterbubblorna där du endast umgås med likasinnade människor med samma kultur, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Se till att ditt barn leker och umgås med barn från olika bakgrund och förhållanden. Och nästa gång du står vid sidlinjen medan ditt barn sparkar boll, växla gärna några ord med morsan eller farsan bredvid dig. Och, ni politiker, bygg stadsdelar beblandade med hyreshus, bostadsrätter och villor där människor från olika samhällsgrupper träffas och umgås med varandra.

Tillsammans kan vi ta fajten mot filterbubblor som inskränker vår världsbild. Det får bli vårt kollektiva nyårslöfte.

Kadir Meral

Lärare, föreläsare, komiker