Krönika: Prisrally på bomarknaden

Krönika

Bostadspriserna i Kungälv uppnår nya höjder läser jag i den lokala pressen. Vi som kommit in på bostadsmarknaden gnuggar våra händer. Medan de som står utanför, ungdomar och låginkomsttagare, suckar uppgivna. Muren till egen bostad blir allt högre att hoppa över, och man hinner bli gråhårig i väntan på en hyreslägenhet.

Hela bostadsmarknaden känns på något sätt fiktiv. Under de senaste fem åren har till exempel min bostad ökat i snitt med 25 000 kronor per månad i värde. Ungefär lika mycket som min disponibla inkomst varje månad. Jag blir både glad och bekymrad. För det första är värdeökningen teoretisk. Det är först när jag säljer bostaden som jag får stålarna i näven, om nu priserna håller i sig. Och för det andra så är det högst sannolikt att jag då köper en dyrare bostad. Få av oss som säljer sin bostad med miljonvinst känner sig som miljonärer. Nej. Vi hoppar på nästa prisnivå och karusellen snurrar mot nya höjder.

Bostadsmarknaden är ett återkommande samtalsämne bland mina bekanta vid middagsbordet. En del är hur coola som helst och lever helt obekymrade. Medan andra, som jag tillhör slår på varningsklockorna. Jag vill så gärna tänka positivt. Det mår jag bra av. Men min logik tillåter mig inte. Hur mycket jag än vänder och vridet på det så kommer jag fram till samma slutsats: bostadspriserna i Sverige har uppnått kritiska nivåer. Folk betalar 10 miljoner för en trea i Stockholm och i vårt lilla Kungälv får man pröjsa över 3 miljoner plus 5000 kr månadsavgift för att komma åt 90 kvadratmeter på nya Kungahällatomten.

Bostadsmarknaden påminner mig om tulpanhandeln på 1600-talet i Holland. En tulpanlök kunde kosta en förmögenhet. Inte för att folk innerligen tyckte att tulpanen var värd det priset de betalade, utan för att de utgick från att priserna kommer fortsätta att stiga och att det kommer finnasspekulanter som är villiga att köpa. Men en morgon vaknade folk och började tänka förnuftigt. Kraschen var ett faktum.

Efter semestern brukar det vara stora visningsdagen på bostadsmarknaden. Jag har ett par råd till dig som planerar köpa ny bostad. Bli inte fartblind i din budgivning. Tänk en extra gång om bostaden är värd de miljonerna du betalar? Och utgå inte ifrån att bostaden du köper kommer gå att sälja för samma eller dyrare penning i framtiden. Vi har sett vad lågkonjunkturer kan göra med människors plånböcker. Tänk också på att räntorna kan stiga, dukan mista jobbet eller, peppar peppar ta i trä, bli sjuk. Då vill du inte sitta där med tulpanlöken i handen.

Kadir Meral

Lärare, föreläsare, komiker