Krönika: Är du beredd att säga ifrån?

Du kan börja med något så enkelt som att uppmärksamma mamman på att barnet i vagnen har slängt ifrån sig sin vante. Eller att mannen på bussen har en oknäppt gylf.

Civilkurage behöver inte vara storartat, livräddande och tårögt för att ha stor betydelse. Det stora modet kan tränas i små vardagliga ting som skiljer sig bara lite från det normala.

Killen som bodde i våningen ovanför var DJ. Han var stökig, hela det lilla hyreshuset jag bodde i visste det men stod för det mesta ut med hans efterfester, trots papperstunna väggar och golv.

Men när tjejen hans började skrika och det riste i väggarna en natt, sprang jag upp. Han öppnade, flämtandes och med uppspärrade ögon. Tjejen stod längre bak i hallen, dold så jag inte såg henne. Men jag hörde hennes snörvlanden.

Han var okontaktbar, men zoomade in mig med blicken när jag frågade om han slog henne. Han slog igen dörren. Jag ringde polisen.

Tre månader senare flyttade jag från huset, och lämnade villospår kring vart jag tog vägen. För grannen, han som störde, hade fått ett nytt intresse. Att trakassera mig. Kulmen kom en natt då han stod och kastade telefonkataloger mot mig, skrikandes att jag var en fitta.

Häromveckan hjälpte jag Polisen, i mitt jobb som kommunikatör, att formulera frågor för en trygghetsmätning. Av svaren går att utläsa att folk krävde fler synliga poliser.

Vi diskuterade lite kring resultaten. Är det realistiskt att ha polis patrullerande på gator och torg för att hålla koll på småbus? Bör vi inte klara av det själva? Eller vad händer när man säger till och någons ego kränks?

Glädjande och kanske något förvånande var att fler kvinnor än män sade sig vara beredda på att säga ifrån eller ingripa när någon annan var utsatt – trots att kvinnor var oroligare för att utsättas för brott och i högre grad sade sig vara ovilliga att gå ut i mörkret.

En vardagssuperhjälte kan vara hon som uppmärksammar ditt barn på det olämpliga i att ha snöbollskrig på gatan, där bilar och cyklar kör. Bli inte sur för att främlingar håller din unge vid liv. Och lär ditt barn att ta instruktioner från andra.

Istället för att ha stake, kan det vara gött att vara en riktig fitta ibland.

Hannah Björk