Rickard Waje, till vänster, fick i lördags vara med om det historiska ögonblicket att fånga och tagga en blåfenad tonfisk med en elektronisk sändare. Mannen till höger är Enigo Oandina, spansk märkningsexpert. Blåfenad tonfisk är idag fredad i svenska vatten men under 1930-1950-talet bedrevs kommersiellt fiske efter blåfenad tonfisk i både Sverige och Danmark. 1942 fiskades det upp 2 000 ton i Sverige. Foto: Privat

Krögare fick blåfenad tonfisk på kroken

I helgen började projektet med att märka blåfenad tonfisk med sändare i svenska vatten. Marstrandskrögaren Richard Waje lyckades under lördagen fånga och tagga en blåfenad tonfisk på drygt 225 kilo.

Blåfenad tonfisk har under 50 år varit kraftigt överfiskad i världen och senast en blåfenad tonfisk fångades i Sverige var på 60-talet. Men nu har den blåfenade tonfisken börjat återvända till nordöstra Atlanten men även till de svenska och danska kusterna.

För att forskarna ska lära sig mer om den blåfenade tonfiskens migrationsmönster och beteende pågår nu ett projekt med att märka fisken med elektroniska sändare. Bakom projektet står SLU Aqua, WWF och Sportfiskarna. Richard Waje, känd kock som bland annat driver Lasse Majas krog på Marstrand, är också sportfiskare och ansökte om att få vara med i projektet.

– Jag har ordnat fiskecharter i ett 20-tal år och har ett intresse av hav, natur och sportfiske. Ur sportfiskesynpunkt är blåfenad tonfisk den ultimata fisken, det finns inget häftigare man kan fånga. Det finns ingen fisk som är starkare, säger Richard Waje.

Richard och hans team lyckades få upp två tonfiskar på spö. Den som de lyckades tagga med en sändare vägde uppskattningsvis 225 kilo. Den andre fisken som de fick på kroken under samma fisketur var betydligt tyngre och vägde troligen runt 400 kilo.

– Vi höll på i 3,5 timme med att få upp den men när vi skulle gaffa den så bet den av linan, säger Richard Waje, vars båt utgick från Marstrand.

Totalt ska ett 20-tal blåfenade tonfiskar förses med sändare och det är flera team som deltar i arbetet. Enligt Richard Waje är en av de säkraste ställena att se tonfisken mellan Måseskär och Skagen.

– Det finns mycket tonfisk, man ser dem hoppa runt båten, säger han.

Förutom att Richard driver Lasse-Majas krog är han delägare i flera krogar i Göteborg, bland annat Brasserie Lipp och Ristorante Bellora.

– Blåfenad tonfisk är fantastisk att äta så jag hoppas att bestånden någon gång blir så starka att man kan ta upp fisken. I så fall skulle jag gärna fiska och tillaga blåfenad tonfisk på Lasse-Majas krog. Det är den mest eftertraktade fisken i Japan eftersom det är en av de främsta fiskarna att äta rå, säger Richard Waje.

Emma Hellström

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar