Köpcentrum blir lika stort som Allum

I sommar börjar byggandet av Kungälvs nya shoppingcenter. Vid Kongahälla ska 35 000 kvadratmeter köpcentrum uppföras. Köpcentret invigs 2019.

De närmaste åren ska det  byggas drygt 2 000 nya bostäder i Kungälvs kommun och 900 av dessa byggs i den nya stadsdelen Kongahälla, där köpcentret med det tillfälliga arbetsnamnet ”Kongahälla shopping” etableras.

— Det är perfekt med placeringen utmed E6:an. Granne med stadens nya resecentrum och med ett direkt cityläge har vi flöden dygnet runt, menar Erik Fischer, utvecklingschef på Adapta Fastigheter som äger fastigheten.

Konceptet för Kungälvs nya shoppingcentrum består av ett hundratal butiker och verksamheter med en stor andel restauranger och caféer. Exakt vilka verksamheter som kommer att etablera sig i köpcentret är inte klart. I nuläget är det endast Coop som skrivit kontrakt för en butiksyta på närmare 5 000 kvadratmeter.

— Vi satsar på att skapa ett tydligt koncept genom en stark innehållsmix och spännande arkitektur, design och miljö. Vi vill ge besökarna en shoppingupplevelse som sticker ut, en ny dimension i Göteborgsregionen och här i Kungälv. Atmosfären vi skapar ska ge en skön känsla men också vara tillgängligt och effektivt, berättar Charles Larsson, marknadschef på Adapta Fastigheter.

Köpcentrets storlek kan jämföras med Allum i Partille, som rymmer ungefär 95 olika butiker.

– Storleken krävs för att centrumet ska få en regional lyskraft, säger Charles Larsson.

Kongahälla shopping:

Tidsplan: Beräknas öppna våren 2019

Yta: 35 000 kvm, cirka 100 butiker, restauranger och verksamheter

Investering: 1 miljard SEK

Besökare: cirka 5 miljoner besökare/år

källa: Adapta fastigheter

GITTAN ÖHMAN

redaktion@kungalvsposten.se