Kongahällagatan är fortsatt avstängd fram till 9:e december. Foto: Anna Hedlund

Kongahällagatan öppnas först i december

Ombyggnaden av Konga-hällagatan vid resecentrum tar längre tid än beräknat och nu meddelar Kungälvs kommun att gatan öppnas först 9:e december.

Kongahällagatan skulle ha öppnat för trafik i oktober, men nu dröjer det till 9:e december innan trafiken kan släppas på. Enligt Kungälvs kommuns hemsida är orsaken till förseningen att markförhållandena är sämre än förväntat. Det påverkar bygget av de murar som ska hålla uppe gatan. Bland annat är det problem med en en stödmur på norra sidan av Kongahällagatan, den behövs på grund av en höjdskillnad i området.

– Det är egentligen bygget av gång-och cykelbron som ställer till det, bron är försenad och vi kan inte bygga upp Kongahälla-gatan igen förrän trafikverket är klara med bron. Det visade sig att markförhållandena både väster om bron och på södra sidan av Kongahällagatan var sämre än väntat, så det har varit en del problem, säger Agne Mårtensson på Kungälvs kommun.

Behöver jobba ostört

För att hela byggnationen av gatan och resecentrum ska bli klar i tid till den 10:e december då bussarna börjar trafikera resecentrum har man fattat beslutet att hålla sträckan fri från trafik till dess.

– Det blir lättare om de får ha ytan helt i fred för trafik under byggtiden, så de kan jobba ostört så länge som möjligt. Allt kommer inte att hinna bli klart till men när resecentrum öppnar då ska det vara så pass färdig att trafiken kan släppas på, både bussar och bilar, säger Agne Mårtensson.

Anna Hedlund

Relaterade artiklar
Fler artiklar