Kodebarn tvingas pendla till förskolan

Familjen Kennebrant Hassel bor i Ödsmåls-mosse och äldste sonen går på förskola i Kode, medan lillebror nu erbjuds plats på förskola på Kongahälla.

I augusti ska Milton, drygt ett år, börja förskolan. Hans föräldrar Christian och Jessica hade hoppats och räknat med att Milton också skulle få plats på Bräcke förskola i Kode ihop med storebror Viggo, fyra år.

– Jag jobbar i Uddevalla och börjar 06.45. Jag hinner knappt i tid som det är idag och då lämnar jag Viggo precis klockan 06 när förskolan öppnar. Eftersom Jessica jobbar i Kungälv kommer hon att få lämna Milton innan hon börjar jobba 06.45 men hon slutar inte förrän 19.15 vissa dagar, säger Christian.

Tolvltimmarsdagar

Christian slutar 16, kommer i bästa fall kunna hämta Milton på Kongahälla 17.15 och måste sedan tillbaka till Kode och hämta Viggo innan förskolan stänger klockan 18.

– Det blir en del långa dagar för barnen ändå, men om vi ska ha ett barn i Kode och ett i Kungälv så blir det en hel del tolvtimmarsdagar på förskolan för Viggo och nästan lika länge för lillebror. Han är ju inte ens två år. Dessutom blir det väldigt mycket bilkörning, säger Jessica.

Läs mer: Populärt med förskola i Kungälv

Jessica och Christian ställde Milton i förskolekön i januari och fick besked om platsen i Kungälv för ett par veckor sedan. Om de tackar nej till den förskoleplatsen ramlar de ur kön och platsen på Bräcke förskola i Kode blir ännu mer ouppnåelig.

– Vi har inte tillräckligt med föräldradagar kvar så vi kan inte kan vara hemma med barnen, och kan inte heller tacka nej till platsen i Kongahälla. Dessutom förstår vi inte hur kösystemet fungerar eftersom vi känner andra som ställt sig i kö senare än vi och ändå lyckats få plats på Bräcke. I info-brevet från kommunen står det att man ska mejla om man har frågor. Det gjorde vi för över två veckor sedan, men har inte fått svar, säger Christian.

Högre tryck än väntat

Enligt Andreas Sjunnesson, utvecklingsledare och lokalstrateg i Kungälvs kommun är söktrycket till förskolorna i Kode inför hösten högre än väntat. Han förklarar att enligt folkbokföringen har Kode något färre barn i åldrarna 0-5 år i år jämfört med förra året, men att söktrycket ändå har ökat. ”Det är en utveckling som är svår att förutse som vi nu arbetar intensivt med att hantera, i kommunen totalt finns det tillräckligt antal platser”, skriver Andreas Sjunnesson i ett mail till KP.

Kode får elva förskoleplatser färre i höst vilket är den kända effekten av minskade grupper om max 17 barn i varje grupp. De elva platserna skulle ha balanserats mot folkbokföringens färre antal barn och det faktum att trycket på förskoleplatser normalt lättar på hösten när sexåringarna börjar skolan.

Läs mer: Flera förskolor är försenade

Anna Hedlund

anna.hedlund@kungalvsposten.se